Подвиквания по време на речта на Вебер за ареста на Борисов

20:13, 14 сеп 22 25 2519 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По искане на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Европейският парламент обсъди случая със задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер заяви, че Борисов e задържан от българската полиция, без срещу него да бъде повдигнато обвинение, без намесата на прокурор и в отсъствието на правно основание. „Това беше незаконно нарушаване на принципа за върховенство на закона в България и в ЕС“, изтъкна Вебер, цитиран от БТА. По неговите думи журналистите били поканени да снимат Борисов с пропагандна цел. „Две съдебни инстанции осъдиха действията на правителството. Решително осъждаме тези действия и подкрепяме Борисов“, каза още Манфред Вебер.

Съдът окончателно обяви ареста на Борисов за незаконен

Думите на Вебер бяха прекъснати на няколко пъти от подвиквания в залата. Докато председателят на ЕНП в ЕП говореше по темата за ареста на лидера на ГЕРБ се чуха викове, както и аплодисменти (бел.ред. изказването започва от 3:54:27 мин. от излъчването на живо). 

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че ЕК няма роля да се меси в разследвания в отделните страни и това е работа на националните власти, при спазване на правата на обвиняемите. „Българският съд е установил нарушение на закона в този случай и е постановил решение за отмяна на заповедта за задържане”, поясни Рейндерс. Той отбеляза, че българските власти са обещали на ЕК да предприемат мерки за отчетност на главния прокурор и за надзор над прокурорските откази за образуване на разследване, за да получат достъп до средствата от ЕС. Еврокомисарят припомни оценките от най-новия доклад на комисията за върховенството на закона, в който са отправени препоръки, свързани с независимостта на магистратите и отчете липсата на окончателни присъди срещу корупцията по високите управленски равнища у нас, предаде БТА.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:14, 15 сеп 22

Не са подвиквания, а освиркване! Нашият бандит ги е захранвал , т.е. ЕНП с парички. Вебер е един многоо посредствен политик. А Борисов е примитив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама