Арестуваха мъж, почел паметта на кралицата в Мека

10:14, 14 сеп 22 / Свят 25 1962 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Саудитската полиция арестува йеменски гражданин, след като той разпространи в социалните мрежи информация за своето поклонническо пътуване до Мека, където почел паметта на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Поклонникът, чието име не е посочено, е публикувал кадри, на които се вижда как държи плакат в чест на покойната кралица от двора на Голямата джамия в Мека.

Единбург се сбогува с Елизабет II

Клипът бързо се разпространи в интернет, като предизвика възмущение сред благочестивите мюсюлмани и доведе до ареста на мъжа за „нарушаване на правилата и инструкциите“ на свещеното място. Силите за сигурност го предадоха на прокурор, за да му бъдат повдигнати обвинения, пише БТА.

Голямата джамия, която е сред най-свещените места в исляма, е недостъпна за немюсюлмани. Саудитска Арабия също така забранява поставянето на надписи и политически лозунги в свещения двор, тъй като се опасява да не бъде засегната ислямската чувствителност. Кралица Елизабет, която почина миналата седмица, беше глава на Англиканската църква.

„Умра (поклонение – бел. ред.) за душата на кралица Елизабет Втора, нека Аллах й даде мир на небето и я приеме сред праведните“, гласеше плакатът на английски и арабски език.

Зад йеменския мъж се вижда бяло-сивият мраморен комплекс на джамията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама