Украйна си е върнала напълно или частично 8000 кв. км за две седмици

08:35, 14 сеп 22 25 1090 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за върнати напълно или частично 8 хиляди квадратни километра в района на Харков през последните две седмици. Част от освободените територии са в Южна Украйна, където украинската армия се сражава за възвръщане на областния център Херсон, но повечето са в източната Харковска област, пише БНР.

Към този час са завършени стабилизационните дейности в райони с обща площ от над 4 хиляди квадратни километра. Приблизително на още толкова освободени територии продължават мерките за стабилизация. Разкриват се остатъците от окупаторите и диверсионни групи, арестуват се колаборационисти и се възвръща пълната сигурност, отбеляза той.

В същото време стана ясно, че в окупираните от Русия райони на Крим и Южна Украйна руски офицери от разузнаването и военни командири са започнали да се евакуират и да преселват семействата си обратно на руска територия. Това съобщиха от военното разузнаване на отбраната на Украйна, като отбелязват, че руски граждани тайно се опитват да продадат домовете си“.

Съветникът на Зеленски - Олексий Арестович не изключва придвижване към източната провинция Луганск, като добави, че в момента се щурмува Лиман и очаква напредък в Северск в района на Бахмут.

Вчера стана ясно, че украинските въоръжени сили са си върнали Волчанск, Харковска област, който е под руска окупация от 24 февруари, обявиха от граничната служба във Facebook, цитирана от УНИАН. „Волчанск е у дома. Граничарите изчистиха боклука. Слава на Украйна!, гласи  съобщението, цитирано от Оffnews.bg.

Волчанск е разположен на брега на река Волча, която след 6 км се влива в р. Северски Донец. Границата с Руската федерация е на 5 км. 

Министерството на отбраната в Москва междувременно съобщи, че руската армия е нанесла „масирани въздушни и артилерийски удари по целия фронт. Лидерът на комунистическата партия пък Генадий Зюганов призова за „максимална мобилизация“ след пораженията от последните дни. Въпросът на победата в Донбас е въпрос на историческото ни оцеляване, каза Зюганов.

Дълъг път

Президентът на САЩ Джо Байдън описа намеренията на Украйна да освободи цялата окупирана от руските сили територия след контраофанзивата в североизтока на страната като „дълъг път“.

Ясно е, че украинците са постигнали значителен напредък, но аз мисля, че това ще бъде дълъг път, заяви американският президент Джо Байдън запитан дали войната е в повратен момент.

Междувременно говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че в скоро време Вашингтон може да обяви поредния пакет с военна помощ за Украйна, без повече подробности.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пък информира, че е обсъдила дългосрочен ангажимент с президента Володимир Зеленски, който може да прерасне в пълноценна програма за финансиране на Украйна. МВФ ще отпусне на Украйна един милиард и 400 милиона долара допълнителна подкрепа.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин снощи германският канцлер Олаф Шолц е призовал руския лидер да се намери решение на конфликта възможно най-скоро, което да се основава на прекратяване на огъня, руските военни да се изтеглят напълно и да се уважава териториалната цялост и суверенитетът на Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама