Принц Хари с първи официален коментар след смъртта на кралицата

13:35, 12 сеп 22 / Свят 25 3117 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Принц Хари отдаде емоционална почит на покойната си баба, кралица Елизабет II, като я нарече свой „пътеводен компас“ и обеща да „почита“ баща си в новата му роля на крал.

В първия си публичен коментар след смъртта на кралицата, която си отиде миналата седмица на 96-годишна възраст, Хари заяви, че ѝ е „завинаги благодарен“ и каза, че тя „много му липсва“.

Хари и съпругата му Меган смаяха монархията, като обявиха, че се отказват от кралските задължения и се местят в САЩ в началото на 2020 г. Оттам те започнаха серия от критики към живота им в институцията, включително твърдения за расизъм. Това изостри напрежението с по-големия му брат, престолонаследникът принц Уилям, с когото, както се съобщава, той поддържа минимални отношения, и с баща им, сега крал Чарлз III.

Почина кралица Елизабет II

Но Хари получи маслинова клонка от Чарлз в първата му реч като крал, когато той говори за „любовта“ си към двойката. Уилям също така покани брат си и снаха си да се присъединят към тях на импровизирана разходка в замъка Уиндзор в събота.

Хари, бивш капитан от британската армия, който е служил в Афганистан, заяви, че кралицата е негов върховен главнокомандващ, но и негова „баба“. Той каза, че ще пази спомена за първата ѝ среща с Меган и прегръдката на малките деца на двойката - Арчи, на три години, и Лилибет, на една година.

Ценя тези моменти, споделени с теб, и многото други специални моменти между нас. Вече много ни липсваш, не само на нас, но и на целия свят“, добави той. „Сега почитаме баща ми в новата му роля на крал Чарлз III. Благодаря ти за твоята отдаденост на службата. Благодаря ти за разумните съвети. Благодаря ти за заразителната ти усмивка. Ние също се усмихваме, знаейки, че ти и дядо (принц Филип) сега сте се събрали отново и двамата сте заедно в мир“.

Миналата седмица Хари и Меган летяха със самолет от новия си дом в Калифорния, за да присъстват на поредица от благотворителни прояви във Великобритания и Германия, където се провеждат поредните игри „Инвиктус“ за ветерани с увреждания.

През 2016 г. кралица Елизабет II се присъедини към внука си в забавен видеоклип преди първото издание на мултиспортното събитие, като се заигра с шеговитите подмятания на бившия американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел. Видеото показва близки отношения между Хари и баба му, които се запазват въпреки бомбастичното съобщение, че той напуска кралския живот.

„Бог да пази Краля“: Обявиха Чарлз Трети за новия крал на Великобритания

Тя позволи на двойката да запази официалните си титли като херцог и херцогиня на Съсекс и заяви, че те ще останат „много обичани членове на семейството“. Покойният монарх също така се въздържа да отхвърли публично твърденията на двойката за расизъм, като заяви, че „някои спомени може да се различават“, но обеща разследване, пише БГНЕС.

Хари побърза да пристигне в имението Балморал миналия четвъртък след съобщението за здравословното състояние на кралицата. Но той пътува отделно от брат си и другите висши кралски особи, като пристигна няколко часа след обявяването на смъртта.

Смята се, че Хари, който се очаква да остане във Великобритания за погребението на кралицата следващия понеделник, за последен път се е срещал с нея насаме по време на публичните тържества по случай нейния платинен юбилей през юни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама