„Бог да пази Краля“: Обявиха Чарлз Трети за новия крал на Великобритания

13:13, 10 сеп 22 / Свят 25 2304 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол. Церемонията по възкачването му на престола е в двореца „Сейнт Джеймс“. Съгласно британския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си Елизабет Втора след смъртта ѝ в четвъртък.

В Съвета участват членовете на Тайния съвет на Обединеното кралство, който се състои от 670 високопоставени политици, сред които премиерката Лиз Тръс. Част от Съвета са и епископи от Англиканската църква, които имат място и в Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент), сред които е и архиепископът на Кентърбъри. Лорд-кметът на лондонското Сити, високопоставени държавни служители и дипломати също са част от Съвета, чийто председател понастоящем е депутатката Пени Мордонт. Всички членове на Тайния съвет са поканени, но не всички ще успеят да участват в церемонията по обявяване на новия крал. През 1952 г. например, след смъртта на крал Джордж Шести, в Съвета по наследяване на трона, който обявява Елизабет за кралица, взимат участие 191 съветници.

За първи път в историята Съветът по възкачването на престола се предава на живо по цял свят. Церемонията по обявяване на новия монарх е в две части, пише „Ройтерс“, цитиран от БТА.

Част първа

Председателката на Тайния съвет обяви смъртта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук изчете на висок глас прокламацията за унаследяване на трона.

Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, премиерът, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, отговорна за организирането на държавни церемонии, подписаха документа, съдържащ текста на прокламацията.  

След това председателката на Съвета призова всички присъстващи да запазят мълчание, докато Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като например разпространяването на прокламацията и даването на указания за произвеждането на топовни салюти в лондонския „Хайд парк“ и в лондонския Тауър. 

След приключването на Част първа от церемонията текстът на прокламацията бе изчетен от един от балконите на двореца „Сейнт Джеймс“.

Обявяването на новия монарх е съпътствано от топовни салюти. Текстът на прокламацията ще бъде изчетен на висок глас както в Лондон, така и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф. 

Част втора

В част втора участват само кралят и членовете на Тайния съвет. Тя започна с изявление на Чарлз във връзка със смъртта на кралицата. „Дълбоко съм наясно със задълженията и тежките отговорности на суверенитета“. Това бяха неговите първи думи, след като официално беше провъзгласен за новия монарх на Обединеното кралство. 73-годишният държавен глава съобщи, че ще се стреми да следва вдъхновяващия пример на майка си.  

След това Чарлз III произнесе клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 г., по силата на който Шотландия се присъединява към Англия и Уелс и с който е образувана Великобритания. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 г. насетне. Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама