За втори път: Документален филм грабна голямата награда на кинофестивала във Венеция

09:45, 11 сеп 22 / Култура 25 2041 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Филмът „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтръс, разказващ за кризата с опиоидите в САЩ, спечели наградата „Златен лъв“ за най-добър филм на 79-ия кинофестивал във Венеция, съобщиха „Асошиейтед прес“ и „Франс прес“, цитирани от БТА. Това е едва вторият път в дългогодишната история на филмовия фестивал, в който голямата награда отива при документален филм.

Кои са големите победители на кинофестивала във Венеция?

58-годишната документалистка от Бостън печели втората си голяма награда след Оскара за най-добър документален филм през 2015 година.

Голямата награда на журито и „Лъв на бъдещето“ за най-добра първа творба получи филмът „Сент Омер“ на французойката Алис Диоп. „Сребърен лъв“ за най-добър режисьор бе присъден на италианеца Лука Гуаданино за филма „Изцяло и напълно“.

Кейт Бланшет бе удостоена с наградата за най-добра женска роля за играта си в „Тар“ на Тод Фийлд. Ирландецът Колин Фарел получи наградата за най-добра мъжка роля за „Баншитата на Инишърин“ на Мартин Макдона. Наградата „Марчело Мастрояни“ за нов актьор или актриса спечели Тейлър Ръсел, също за роля в „Изцяло и напълно“.

Специалната награда на журито бе дадена на „Мечките не съществуват“ на иранския режисьор Джафар Панахи. Наградата за най-добър сценарий получи „Баншитата на Инишърин“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама