Кои са големите победители на кинофестивала във Венеция?

19:00, 12 сеп 21 / Любопитно 25 2228 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Френска драма спечели „Златен лъв“ за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Лентата „Събитието“ на Одре Диуан разказва за млада жена, която се опитва да направи аборт през 60-те години на миналия век и рискува да бъде изпратена в затвора. 

„Златен лъв“ и голямата награда на журито спечели и италианският филм „Божията ръка“ на режисьора Паоло Сорентино. За най-добра женска роля беше отличена Пенелопе Крус за играта си във филма на Педро Алмодовар „Паралелни майки“. Наградата за най-добра мъжка роля пък отиде при филипинеца Джон Арсиля за филма „На работа: Изчезналите осем“ на Ерик Мати.

За най-добър сценарий бе призната Маги Джиленхол за „Изгубената дъщеря“. Специалната награда на журито беше спечелена от френско-италианската продукция „Дупката“ на Микеланджело Фрамартино. 

Със „Сребърен лъв“ за най-добра режисура се сдоби австралийката Джейн Кемпиън за филма „Силата на кучето“, пише „Cineuropa“.

„Златен лъв“ е една от най-престижните награди във филмовата индустрия. Тя е въведена през 1949 г. от организационния комитет. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама