Радев: Докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно

12:43, 10 сеп 22 / Политика 25 2850 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Искам да поздравя правителството за последователните усилия за овладяване на инфлацията в страната. От снощи цената на бензина е под 3 лева. Това е началото на един процес. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод срещата му с представители на „Лукойл“.

Намаляването на цената на газа с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Когато едно правителство работи в интерес на бизнеса и хората – резултатите са налице“, продължи Радев, цитиран от Нова телевизия.

Ще има ли ограничаване на потреблението на газ и ток?

Относно дискусиите на европейско ниво за вероятно ограничаване на потреблението на газ и ток, Радев каза, че докато има служебно правителство, няма да има ограничение на потреблението на ток. „България е производител на електрическа енергия, България е износител. И българите няма да стоят на тъмно“, подчерта той.

„В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика и за нейната конкурентоспособност. Те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения“, заяви още Радев.

Той изтъкна, че основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството на електроенергия, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж„Основната задача е да търси най-евтините суровини независимо откъде“, отбеляза Румен Радев.

Критика и към българските политици

Очевидно е, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България, все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология. Нито българският бизнес, нито българските общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости“, посочи още Румен Радев. Държавният глава изрази учудването си, че у нас има политици, които продължават да твърдят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите. „Попитайте тези политици откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда, кой ще го внася, на каква цена и при какви условия“, заяви президентът Радев, цитиран от пресекретариата си.

Политиците, които претендират да управлява страната да отговорят и как ще се отрази на производството и на пазарните цени на горивата в България решенията на предишното правителство за ембарго на петролни продукти от Русия, призова държавният глава. „Дали България изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или ще ги внася? Сега е времето да задавате тези въпроси на политиците, които имат амбицията да управляват“, посочи още Румен Радев. Крайно време е партии и политици да вдигнат своя поглед над ежедневните злободневни политически нападки, защото веднага след изборите те ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички български граждани“, подчерта още президентът.

„Газпром не е панацея

В коментар относно преговорите на служебното правителство с „Газпром“ държавният глава припомни, че това е само една от възможностите. „Газпром не е панацея„Газпром“ е една от възможностите и те ни дължат доставки на газ. Но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия за разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени“, заяви още Румен Радев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама