Горещината и студът засилват онлайн омразата

20:05, 09 сеп 22 / Любопитно 25 2063 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Извън зоната ни на комфорт температурите могат да доведат до увеличаване на речта на омразата онлайн, показва ново проучване, цитирано от „Евронюз”.

Контент анализ на повече от четири милиарда туита установи, че температури над 30°C водят до увеличаване на онлайн омразата в различните климатични зони без разлика на социално-икономическите различия, определяни от доходи и политически предпочитания.

Но не само горещите температури карат кръвта на фанатиците да кипи. Температурите под 12°C също водят до увеличаване на броя на съобщенията, съдържащи омраза, публикувани в Twitter.

Изследването, публикувано в The Lancet Planetary Health и базирано на туитове на потребители на Twitter в САЩ, установи, че извън зоната на комфорт от 12 и 21°C агресивното поведение онлайн рязко се увеличава.

Най-малък брой туитове, съдържащи омраза, са регистрирани при температури между 15 и 18°C. Температурите над 30°C са директно свързани със силно увеличаване на броя на онлайн омразата.

Кои са най-слънчевите градове в Европа?

„Откривайки туитове на омраза в повече от четири милиарда туита от потребители в САЩ с нашия алгоритъм с изкуствен интелект и комбинирайки ги с метеорологичните данни, установихме, че както абсолютният брой, така и делът на туитовете, съдържащи език на омразата се увеличават извън зоната на климатичен комфорт: хората са склонни да проявяват по-агресивно онлайн поведение, когато навън е или твърде студено, или твърде горещо“, каза Аника Щехемесер, водещ автор и учен от Института за изследване на въздействието на климата в Потсдам (PIK).

Авторите твърдят, че това може да има тревожни последици в следствие изменението на климата, тъй като сме на път да се сблъскаме с повече екстремни метеорологични явления и по-високи общи температури.

Подобни констатации са направени и в проучване от 2021 г., основано на онлайн поведението на европейците. В него са разгледани повече от 10 милиона расистки туита от шест различни държави, в различни климатични зони между 2012 и 2018 г.

Като изследват данните за дневните температури в съответствие с туитовете, изследователите откриват най-малко расистки туитове при температури между 5 и 11°C – в северна Европа хората са свикнали с тях. Температурите, по-топли или по-студени от тези, бяха свързани с рязко увеличаване на расистките обиди онлайн.

Публикувайки в списание IOPscience, авторите заявяват, че резултатите им предполагат, че бъдещото затопляне може да доведе до увеличаване на честотата и разпространението на расистко съдържание онлайн.

В проучването на PIK авторите използват програма, за да идентифицират 75 милиона туита, съдържащи омраза, в набор от данни, включващ над 4 милиарда туита, публикувани в САЩ между 2014 и 2020 г. След това те анализират как се променя броят на туитовете, съдържащи омраза, в зависимост от повишаването или понижаването на местните температури.

Откриха връзка между музиката и характера

Те са използвали официалното определение на ООН за реч на омразата, което представлява дискриминационен език по отношение на лице или група, основаващи се на неговата религия, етническа принадлежност, националност, раса, цвят на кожата, произход, пол или друга идентичност, пише БГНЕС.

Андерс Леверман, съавтор и ръководител на отдел „Наука за комплексността“ в Потсдамския институт, заяви, че дори в районите с високи доходи, където хората може да имат климатик, се наблюдава увеличение на словото на омразата в „изключително горещи дни“. „С други думи: има граница на това, което хората могат да понесат“, каза той. „Така че вероятно има граници на адаптация към екстремни температури и те са по-ниски от тези, определени от нашите обикновени физиологични граници“.

Авторите твърдят, че тъй като екстремните температури подхранват онлайн омразата, това може да има последващ ефект и да повлияе на психичното здраве на жертвите на тази омраза.

„Да бъдеш мишена на онлайн реч на омразата е сериозна заплаха за психичното здраве на хората. Психологическата литература ни казва, че онлайн омразата може да влоши състоянието на психичното здраве, особено при младите хора и маргинализираните групи“, казва Леверман.

Леони Венц - ръководител на проучването допълва, че следователно ограничаването на вредните емисии и намаляването на въздействието ни върху изменението на климата ще бъде от полза не само за външния свят, но и за нашето психично здраве. „Защитата на климата от прекомерно глобално затопляне е от решаващо значение и за психичното здраве на човечеството“, каза тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама