Църква за политическа употреба

15:21, 07 сеп 22 25 2129 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Според Конституцията България е секуларна държава. Това означава, че светската и религиозната власт са разделени. На хартия в основния закон е записано, че религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. На практика обаче през последното десетилетие църквата и властта си станаха изключително близки, а храмовете се превърнаха в арена за политически пиар и пропаганда.

В Деня на Съединението Пловдивският митрополит Николай реши да говори за разделението и омразата… в политиката. Вина за това той видя в завършилите на запад българи, които завръщайки се у нас се държат като религиозни фанатици, изповядващи „религия на омразата”. Сравни ги и с инквизицията – пак творение на Запада и католическата църква. То защото на изток всичко е цветя и рози…

Митрополит Николай нападна завършилите в чужбина, от ПП му се обидиха

Думите му без съмнение бяха насочени към „Продължаваме промяната“ – та нали именно те се опитват да се наложат като партията на младите и образовани по западен образец. Разбрали „намека“, от ПП обидени напуснаха храма, а митрополит Николай отново влезе в новинарските емисии.

В същото време църквата няма проблем да бъде терен за изява на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и цялата му партия. Именно от храмовете в страната партията започна предизборната си кампания. Самият митрополит Николай неведнъж лично е благославял Борисов и делата му. „И като политик, и държавник доказахте вярата си в Бога и любовта към отечеството. Направихте толкова за Светата църква, колкото никой друг не е успявал… Ние се молим за вас и ви благославяме Бог да ви пази“ – с тези думи владиката посрещна лидера на ГЕРБ на литургията за Гергьовден, само няколко месеца по-рано.

По време на своето управление Борисов беше чест и скъп гост във всеки храм, а като премиер щедро раздаваше средства за ремонт на църкви и манастири. Заради богоугодните му действия и особените му заслуги лидерът на ГЕРБ получи и най-високото църковно отличие - орден „Св. цар Борис Покръстител“, какъвто имат още руският президент Владимир Путин, президентът Георги Първанов и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Толкова за разделението между църквата и властта. Въпросът обаче не е само дали и защо храмовете стават предизборни трибуни, а защо духовниците седят по-близо до политиците, а не до обикновените хора.

Къде е Пловдивският митрополит, когато част от епархията му е под вода? Защо вместо да се меси в предизборната кампания, не помага на пострадалите при наводненията в Карловско? За какви християнски ценности говорим, когато владиката гледа безучастно съдбата на своите енориаши, но с плам говори за политика. Защо църквата не протегне ръка и не дари на нуждаещите се, вместо да чака поредната троха от силните на деня?

Това не е онази Църква, която спаси българските евреи. Това е църквата на златните „Ролекс“-и и луксозните мерцедеси, на пръскането за здраве от задната седалка. Митрополит Николай е същият, който разпореди всички камбани в Пловдив да бият, защото тв журналистът Николай Бареков се женеше, въпреки че това се случва само при изключителни събития - всенародни тържества или големи бедствия. Същият, който каза, че загиналите преди година в Охрид българи са били Божие наказание затуй, че приемаме Мадона да пее в България. Негови врагове са още йогата, падащите звезди, Европейския съюз, че дори и цар Калоян - защото подписал уния с Католическата църква преди 8 века.

Та и в църквата, като в политиката – не гледайте думите, а делата.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама