Метавселената – новото Ел Дорадо?

18:40, 07 сеп 22 / Любопитно 25 1756 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Така нареченото бъдеще на интернет все още не е тук, но скоро ще се появи и се разработва в метавселената, а първите потребители казват, че сега е моментът да се включат, пише Натали Линдо за „Евронюз“, цитирана от БГНЕС.

Но за повечето от нас метавселената остава загадка. На прост език това означава компютърно генерирана разширена реалност, или XR, която включва всички аспекти на разширената реалност, смесената реалност и виртуалната реалност. В момента тя се състои предимно от пространства, в които си взаимодействат хора и автоматизирани обекти.

Оценките за стойността на пазара през следващите 15 години варират в световен мащаб между 10 и 30 трилиона евро, което подчертава огромния потенциал на новата платформа, а Дубай планира да се превърне в световен лидер. Стратегията за метавселената на града има за цел да увеличи приноса на сектора към икономиката на емирството до 4 млрд. евро до 2030 г.

Планът предвижда подобряване на икономиката - от създаване на работни места до засилване на технологичните тенденции и разкриване на нови бизнес възможности. Тя се стреми да внедри метауниверсални технологии, които могат да спомогнат за подобряване на работата на хирурзите ординатори с 230% и да увеличат производителността на инженерите с 30%, в допълнение към това да помогнат 42 000 работни места да станат виртуални.

Има ли живот без Facebook?

Годишният доклад на MasterCard за индекса на цифровите разплащания показва, че потребителите са съгласни с промените. Генералният мениджър на MENA East в Mastercard Джей Кей Халил заяви, че са отбелязали 67% ръст на дигиталните плащания, а добавянето на метавселената към този вид матрица и екосистема ще създаде още повече възможности.

„Нашите партньори ни задават много въпроси за метавселената, независимо дали са финтех, търговци или банки. Всички те са еднакво развълнувани и любопитни за метавселената и водят много конструктивни дискусии за тези партньорства занапред“.

Изследователите твърдят, че до 2026 г. една четвърт от нас ще прекарват поне по един час на ден в метавселената за работа, пазаруване, образование, социални контакти и/или развлечения.

Scopernia е базирана в Дубай компания, която помага на марки и организации да разберат новите технологии като Web3 и да използват възможностите за достигане до потребителите. Жереми Денисти, управляващ партньор за региона на Близкия изток и Северна Африка в Scopernia, заяви, че областта, която представлява интерес днес, са метавселените, които позволяват да притежавате неща.

„Така създавате нещо, притежавате го или купувате риза за своя аватар. Всъщност можете да препродадете тази риза на някой друг. Искате да си купите земя - можете да си купите земя. Всъщност можете да закупите и да притежавате земя, а след това да я препродадете“.

Метавселената означава нови бизнес модели, нови начини за инвестиране, нови начини за изграждане на бизнес модели. Така че, разбира се, ви е необходима стратегия за това. И това засяга хора като вас и мен, физически лица, но също така засяга и организации, компании т.е. открива изцяло нова сфера от възможности“.

Брайър Престидж е главен изпълнителен директор и основател на Prestidge Group. Тя казва, че да се опише метавселената в момента е нещо като да се опише интернет през 90-те години на миналия век. Наскоро тя прекара 48 часа в метавселената, за да научи повече за виртуалната реалност, за това какво правят компаниите в момента и нещата, които са достъпни в различните платформи.

„Като предприемач винаги се опитвам да се ориентирам към бъдещето. И отново, само от моя гледна точка, Web3 и метавселената са просто следващото продължение на интернет. Така че според мен всяка компания ще се превърне в Web3 компания. Затова исках да започна да експериментирам и да я изследвам за себе си“.

Тя добави, че чрез своя опит насърчава хората да останат любопитни и да започнат активно да участват в метавселената.

По-рано тази година Дубайският регулаторен орган за виртуални активи стана първият регулатор в света, който има за цел да осигури рамка за работа на финансовите субекти в метавселената, включително, наред с всичко останало, на банковите и държавните служби, демонстрирайки ангажимента си да се превърне в ключов играч във виртуалния свят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама