Физикът и Нобелов лауреат Джорджо Паризи предизвика дебат в Италия, като предложи хората да готвят спагети, макарони и други подобни тестени варива на изключен котлон, за да пестят енергия и пари на фона на кризата с разходите за живот, предаде агенция АНСА, цитирана от БТА.
Паризи предлага да изключите котлона, след като водата заври, и да оставите тестените варива да се готвят с плътно захлупен капак.
Докато много любители на тестените варива изразиха скептицизъм в социалните медии, един от най-известните химици - Дарио Бресанини казва, че системата работи. „Това не е ново нещо“, каза пред АНСА Бресанини, чиито видеоклипове на тази тема са гледани от над милион зрители.
„От 200 години знаем, че не кипенето на водата и това, че бълбука, предизвиква готвенето, а температурата на водата, която предава топлина на варивата, ориза или яйцата. Много хора са изумени, защото традиционно сме свикнали спагетите да се варят, без дори да се използва капак“.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар