Марибор пази най-старата лоза в света

18:25, 06 сеп 22 / Любопитно 25 2243 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Словенският град Марибор грижливо пази най-старата лоза в света, която повече от 400 години дава плод. Тя е вписана през 2004 г. в Книгата на рекордите на Гинес. 

Повече от четири столетия лозата се вие около южната фасада на къща в Марибор, разположена на брега на река Драва. Смята се, че е засадена в края на 16-и век, когато по тези земи са били чести нашествията на османските войски. Точната дата не може да бъде установена. След поредица от изследвания, през 1972 г. дендрологът доктор Рихард Еркер стига до заключението, че възрастта на растението е между 350 и 400 години. Специалисти в Париж потвърждават това. 

Като доказателство за достолепната възраст на лозата се приемат и рисунки на Марибор, направени в периода между 1657 г. и 1681 г. Те се съхраняват в архивите на намиращия се наблизо австрийски град Грац. Картините показват изградената през 16-и век къща, обгърната от лозата. По това време сградата била част от градските крепостни стени. През годините постройката е реновирана, но е запазила първоначалния си облик. Днес е известна като Къщата на старата лоза и е музей, разказващ историята на растението и на винената култура в Словения. 

Брането на червеното грозде от сорта Жаметовка, родено от най-старата лоза в света, традиционно се превръща в празник, привличащ не само местните хора, но и чуждестранни туристи. В чест на растението е написан специален химн, с който се дава начало на тържествата за прибирането на реколтата. Те започват в първата неделя на месец октомври - тази година това ще стане на 2 октомври. Пред събралото се множество кметът на Марибор ритуално откъсва няколко зрънца от гроздето, опитва ги и след като се увери, че е готово за прибиране, официално дава началото на гроздобера. Плодът се прибира от опитни служители в намираща се в района винарна, където след това се прави виното. Празникът включва също дегустации на различни вина и кулинарни специалитети, традиционни музика и танци. На всеки две години се избира кралицата на виното в Марибор.

Лозата, която е една от големите гордости на града и живо доказателство за вековната традиция на винопроизводство в Словения, всяка година ражда между 35 и 55 килограма грозде. От него се правят около 25 литра вино годишно. Еликсирът се съхранява в специални бутилки, дело на Оскар Когой, и се използват за протоколни цели от градската управа на Марибор. Гърлото на бутилката е във формата на спирала, която символизира "безкрайното дълголетие" на лозата. Автентичността на виното доказват придружаващите го градски печат и подпис на кмета.

Не са обаче много хората, които имат честта да опитат напитката от гроздето на най-старата лоза в света. Виното не се продава, а се подарява на специално подбрани личности. Бутилка от него са получавали през годините папа Йоан Павел Втори, папа Бенедикт Шестнадесети, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, оттеглилият се от престола японски император Акихито, актьорите Арнолд Шварценегер, Брад Пит, футболната звезда Мишел Платини и други, пише БТА. 

Въпреки че количеството на произведеното от лозата вино е доста ограничено, Марибор подарява резници от нея на други градове в целия свят. Зарязването й също е превърнато в празник, който е последния петък на февруари или в първия петък на март всяка година. Част от най-старата лоза в света е засадена и пред Музея на виното, който се намира в Париж, близо до Айфеловата кула. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама