Бебето от корицата на „Nevermind“ загуби делото си срещу „Нирвана“

19:10, 05 сеп 22 / Любопитно 25 2698 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американски съдия окончателно отхвърли жалба, подадена срещу групата „Нирвана“ от мъжа, чиято гола бебешка снимка е поставена върху обложката на издадения през 1991 г. албум „Nevermind“, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА.

Ищецът Спенсър Елдън, който в момента е на 31 години, настоява, че „похотливото изображение“ на корицата по същество е „детска порнография“, с чиято помощ бандата е спечелила десетки милиони долари за негова сметка. Изображението е направено, когато той е бил на четири месеца. 

В решението си окръжният съдия Фернандо Олгуин от Лос Анджелис казва, че Елдън е чакал прекалено дълго, за да обяви, че е бил сексуално експлоатиран от Нирвана, като е депозирал жалбата повече от 10 години, след като е видял обложката на Nevermind“.

Сред ответниците по случая бяха барабанистът на бандата Дейв Грол, басистът Крист Новоселич, Кортни Лав, вдовицата на фронтмена Кърт Кобейн и други.

Бебето от обложката на „Нирвана“ съди групата за детска порнография

На обложката на албума „Nevermind Елдън плува гол към банкнота от един щатски долар, поставена на кукичка за риболов. Според ищеца фотографията му е нанесла „доживотни вреди“, а „Нирвана“ е спечелила милиони щатски долари за негова сметка. Продажбите на албума, в който е включен и хитът „Smells Like Teen Spirit, достигнаха 30 милиона. 

Елдън е интервюиран през 2003 г. от списание „Ролинг стоун“ заради снимката. Тогава той е на 12 години и заявява, че „вероятно ще получи малко пари от нея“. В съдебния си иск, внесен през август 2021 г. той все пак казва, че е изтекла давността, тъй като причинените му проблеми, включително емоционален стрес, загубена работоспособност и „загубата на удоволствие от живота продължават и в зряла възраст.

Продадоха на търг кичур на Кърт Кобейн

Съдията отхвърли този аргумент, като каза, че това на практика ще позволи на Спенсър Елдън да съди „Нирвана“ неопределен период от време. Досега ищецът внесе три варианта на жалбата си. Решението на съдията ще попречи на четвъртото депозиране на подобен иск. Адвокат на Елдън не бе открит за коментар. 

Бърт Диклър от юридическия екип на „Нирвана“ заяви: „Щастливи сме да разберем, че този безсмислен случай стигна до бързо решение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама