Събарят втори склад в Тютюневия град в Пловдив за седмица

17:39, 01 сеп 22 / Политика 25 1327 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма да допусна събарянето на поредния тютюнев склад в Пловдив! Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който пристигна спешно в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова съобщи във Facebook, че незаконно се събаря складът на ул. „Г. М. Димитров“.

Става въпрос за една от най-красивите сгради, пострадали при големия пожар, за който бе осъден бездомникът Любомир Данчев-Любчо. Към днешна дата Любомир Данчев - единственият виновен за палежа на Тютюневите складове през 2016 г., е излежал 4-годишната си ефективна присъда. И следите му се губят, пише Клуб Z.

Като част от деклариран групов паметник на културата, складът е под защита по силата на Закона за културното наследство, предупреди арх. Петкана Бакалова. Според нея събарянето на тютюневия склад е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. „Христо Ботев“ 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН. Днес експертният съвет към НИНКН е взел решение този склад да бъде обявен за паметник на културата, но заповедта все още не е подписана от министър Минеков. Така разрушаването му продължава и в момента и на този етап не може да бъде спряно.

Минеков със заплаха заради Тютюневия град

Пристигайки на място в Тютюневото градче ресорният министър съобщи, че е бил заплашван по този повод. Казано му е, че ще бъде очернен медийно в Пловдив, но не обясни откъде идва заплахата.

„Той е групов паметник на културата заедно с останалите тютюневите складове в града на тепетата, които са и част не само от историята на Пловдив, а и на страната“, каза пред журналисти министърът, цитиран от Дарик. Заедно с министър Минеков на инспекция на обекта присъстваха още директорът на НИНКН Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на пловдивската полиция Васил Балев.

Експертният съвет към Националния институт за недвижимото културно наследство не е фабрика за издаване на статути за паметници на културата, заяви още Минеков, цитиран от 24 часа.

Всичко, което можем да направим, е да се обърнем към съда, каза Минеков и призова пловдивчани да се противопоставят на бутането на стари сгради.

Внесъл съм предложение 12 склада да бъдат включени в списъка на културното наследство, но експертният съвет може да разгледа само няколко на сесия. В това е големият проблем. А министър Минеков нареди да бъдат обследвани около 1000 сгради в България? Как експертният съвет ще ги разгледа?, доразви тезата за фабриката шефът на НИНКН арх. Петър Петров.

В Тютюневия град се появиха и кандидат-депутатите от Продължаваме промяната Никола Минчев и Росен Костурков. Културното наследство на нашата страна си отива и е вторичен въпрос дали това се случва незаконно или през вратички в закона, така че формално всички да е надлежно подготвено, заяви Минчев. Според него е редно държавата и общината да се намесят в зони като Тютюневия град.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама