Съдът в Страсбург: Лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно

15:50, 30 авг 22 25 3695 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес, че по казуса КТБ българските власти са погазили два члена от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес и правото на собственост, пише „Банкеръ“.

Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство в България.

Започват изплащането на 430 млн. лв. на лица с депозити в КТБ

При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.

Според Европейския съд отнемането лиценза на КТБ следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.

Отдават трезора, партера и втория етаж на КТБ под наем

Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свързани с предявеното финансово обезщетение. България обаче е задължена да преразгледа законодателството си, за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.

С цялото решение и детайлите по делото можете да се запознаете ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Нико 11:48, 31 авг 22

Погазени човешки права..а всички излъгани и ограбени какво мислят по въпроса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама