Украйна твърди, че е пробила руската отбрана в няколко сектора край Херсон

08:15, 30 авг 22 25 2219 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, твърдят украински представители.

Според руското министерство на отбраната украинските атаки в Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна са били отблъснати, пише БНР.

Украйна прилага американска концепция за защита от Русия

Украинският президентски съветник Олексий Арестович заяви, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър.

Вчера телевизия Си Ен Ен обяви, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

Зеленски обеща Украйна да си върне вскички окупирани територии

Президентът Володимир Зеленски отказа да коментира твърденията за голяма контраофанзива в южната част на страната. „Някой да иска да знае какви са плановете ни? Няма да чуете конкретни данни от някой наистина отговорен човек. Защото това е война, каза той.

Въпреки това украинският президент обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия, предаде Франс пресУкрайна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море", подчерта Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница - линия, която остава непроменена (за нас), добави той, цитиран от БТА.

Руските окупационни власти в украинската Херсонска област съобщиха, че вчера в дома му е бил застрелян 33-годишният бивш украински депутат Алексей Ковальов, който след падането на Херсон под руски контрол  е бил назначен от руснаците за заместник-управител на областта.

Продължава работата по мерките за изграждане на доверие между Русия и Украйна, в това число и обмена на военнопленници, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на форум в Словения. „Днес или утре, по-рано или по-късно, но тази война някой ден ще свърши. Не знаем колко дълго ще продължи, но трябва да извлечем поуките от нея, изтъкна Чавушоглу.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама