Финансовият министър предупреди: Догодина ни очаква рекорден дефицит

11:25, 29 авг 22 / Политика 25 1789 Шрифт:
Василена Йорданова

Служебният финансов министър Росица Велкова се опита да охлади намеренията на политическите сили, синдикатите, та дори и бизнеса, за нови ръстове на заплати, пенсии, компенсации и всякакви допълнителни харчове на хазната, пише „Сега“.

„Тези искания са базирани на излишъка в бюджета към края на юли от 1.5 млрд. лв. Това обаче е временен, текущ излишък и не означава, че държавата има свободни пари“, посочи Велкова на специална пресконференция. Тя припомни, че почти всяка година по това време бюджетът е на плюс, но в края на годината излиза на червено. Така се е случило през 2020 г., която завърши с 3 млрд. лв. дефицит, и 2021 г. - с над 4 млрд. лв. дефицит.

Асен Василев: Доказахме, че силната социална политика не фалира държавата

За тази година планираното превишение на разходите над приходите е над 7 млрд. лв. след актуализацията на бюджета от 1 юли. „Само на база на данъчните промени, гласуваните компенсации и увеличените пенсии и заплати след тази актуализация, за догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв. Това е 6.8% от БВП“, посочи Велкова.

Тя се обяви категорично против поредна актуализация на бюджета за тази година за повишаване на заплати, пенсии и други социални плащания - идея на синдикатите и част от политическите партии. „Приходите са изключително напрегнати, не се очаква преизпълнение, а максимални усилия да бъдат събрани завишените цели след актуализацията“, каза Велкова. 

Според финансовия министър не може да се залага на големи икономии от планираните капиталови разходи, с които да се покрият извънредните харчове. Както е известно в бюджета за 2022 г. бяха заложени 8.2 млрд. лв. държавни инвестиции, а до момента са осъществени едва 2 млрд. лв. от тях. От планираните капиталови инвестиции обаче 4 млрд. лв. били по проекти с европейски средства и не можели да се преструктурират. „В момента водим разговори с министерства и ведомства къде са възможностите за икономии, но те няма да са в порядъка на милиарди“, посочи Велкова.

По думите ѝ единственият вариант е увеличаване на държавния дълг, което обаче ще бъде изключително неправилно решение. „Най-целесъобразно е да се правят икономии и това е в прерогативите на служебното правителство“, каза Велкова.

През септември МФ ще тегли нови заеми както на вътрешния, така и на външния пазар. За тази година лимитът нов държавен дълг е 10 млрд. лв., като до момента са теглени 1.8 млрд. лв. Велкова съобщи, че държавата ще усвои целия лимит, гласуван в закона за бюджета.

Служебният финансов министър ще изработи базов бюджет за 2023 г. за следващото редовно управление с няколко сценария и разчети. Прогнозата на МФ за догодина е забавяне на икономическия растеж на 2.2% при очаквани 2.9% тази година. Очаква се инфлацията също да се забави до 5.8% средногодишно, при 12.6% тази година.

За догодина се очертава дефицит от 11.4 млрд. лв или 6.8% от БВП, а за следващите две години - 2024 и 2025 г., по 5 млрд. лв. годишно. По сметките на МФ това означава страната ни да тегли още 15 млрд. лв. нов дълг в следващите три години, което ще вдигне нивото му на 40% от БВП.

Ако не се направи промяна в данъчната политика и не се преструктурират разходите, България ще влезе в процедура по свръхдефицит, а това ни отдалечава от еврозоната, предупреди Росица Велкова.

Асен Василев: За какво ще се харчат още 12 милиарда, за евтин руски газ ли?

 

 

 

Росица Велкова е казала, че въпреки излишъка не може да се гарантира, че няма да излезем на дефицит. Моят единствен въпрос е - за какво ще се изхарчат тези допълнителни 12 млрд. лева, за които разбрах, че се е говорело? Може би, за да си купим евтин руски газ? Така бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев отговори на прогнозите на служебния кабинет, че догодина страната ни ще натрупа над 11 млрд. лева дефицит, въпреки положителнит към средата на годинаа държаваната хазна беше с 1.5 млрд. лева излишък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:39, 29 авг 22

Крайно време е да се премахне института на служебно правителство. Да се въведе само един мандат за депутат, министър, кмет, президент и т.н. Да се махне и фигурата на главен прокурор. А това служебно на Радев, още от началото се оказа многоо некадърно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама