Асен Василев: Доказахме, че силната социална политика не фалира държавата

16:45, 02 авг 22 / Политика 25 2703 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доказахме, че силната социална политика не фалира държавата. Това обяви Асен Василев при предаването на властта в Миистерство на финансите на служебния министър Росица Велкова-Желева. 

Василев посочи, че оставя финансите на държавата в много добро състояниебюджетният излишък е над 1,5 млрд. лв., в хазната има над 8,5 млрд. лв., с актуализацията разходната част на бюджета е напълно осигурена.

„Доказахме, че може да се направи изключително широка социална програма и въпреки тежките кризи, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, отколкото ги заварихме – с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен излишък в сравнение с миналата година по това време и с предвиден бюджетен дефицит до края на годината, който е в рамките на критериите за влизане в евро зоната“, допълни Василев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Василев се похвали, че до дни приемничката му може да изпрати „фактурата“ за първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, която ще е на стойност над 2.5 млрд. лв. и допълнително ще подкрепи фискалния резерв.

Той изрази удовлетворението си, че предава поста на добър професионалист и ключов дългогодишен
служител на МФ, който познава в детайли състоянието на икономиката и държавната хазна.

„Основните ни приоритети ще бъдат осигуряване на средства за произвеждането на изборите, изпълнението на държавния бюджет за тази година с оглед на гарантиране на ликвидност. Ще положим усилия да запазим нивото на събираемостта на приходите, за да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разходи при спазване на бюджетното салдо. Ще съставим проект на базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на следващото редовно правителство. Ще продължим дейностите по плана за въвеждане на еврото“, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева при встъпването си в длъжност.

Тя изрази благодарността си към Асен Василев за оказаното ѝ доверие да бъде част от неговия екип и за съвместната им работа в МФ. Министър Велкова уточни, че в изпълнение на функциите и задачите си ще разчита изцяло на експертизата на администрацията на Министерството на финансите и неговите структури.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама