„Топлофикация София“ да стане държавна, предлага Манолова

14:00, 24 авг 22 / Политика 25 2483 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Общинската „Топлофикация София“ да стане държавно дружество по схемата сълг срещу собственост, за да бъде ефективно управлявана. Това предлагат от „Изправи се БГ“ на енергийния министър Росен Христов, обяви лидерът на гражданската платформа Мая Манолова в началото на протест срещу високите изравнителни сметки за парно пред столичната топлофикация: 

„Изравнителните сметки са като едно судоку, което трябва да решим, за да разберем как точно ще ни окрадат тази година. Проблемът сега е, че част от хората не са получили и през последните седмици изравнителните сметки, а това трябваше да се случи до 15 юли, нито са получили фактурите към изравнителните сметки. Голяма част от столичани изобщо не знаят колко ще трябва да доплащат, нито защо ще трябва да го доплащат. Тъй като ние имаме експерти и отдавна се занимаваме с „Топлофикация София“,  можем да решим тези абракадабри. Има наистина фрапантни случаи, които получихме в офиса".

По думите ѝ новият служебен министър бил решил да провежда консултации с Топлофикация. „Стига вече, хората нямат нерви да чакат. Идва поредната изпълнителна власт, която няма решение на проблема, а кметът за поредна година се прави, че няма отношение. Ние имаме решение на проблемите и ще започнем прилагането им през октомври, когато влезем в парламента“, категорична беше лидерът на „Изправи се България“.

Манолова заяви, че експерти на гражданската платформа с готови и с проект за законодателни промени за работата на топлинните счетоводители.

Може ли „Топлофикация София“ да стане държавна?

Още през октомври 2021 г. тогавашният шеф на БЕХ Валентин Николов заяви, че държавното дружество може да придобие „Топлофикация София“, след като общината не се справя с управлението ѝ. Тогава той обясни, че държавната компания има средства за инвестиции в софийското парно.

„Топлофикация“ постоянно трупа дългове към „Булгаргаз“, а от там към БЕХ. Прехвърлянето на вземания от столичното парно към БЕХ започна през 2009 г. и от тогава схемата се повтаря периодично, припомня Mediapool.

Всъщност, държавата в лицето на бившото Министерство на икономиката и енергетиката вече е притежавала дял в „Топлофикация София и то мажоритарен. През 2009 г., докато кмет на София беше Бойко Борисов, общината прехвърли на ведомството 58 на сто от акциите на дружеството за погасяване на тогавашните му дългове към „Булгаргаз“. За целта дори тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на БЕХ, който да уреди газовия дълг на топлофикацията.

Година по-късно обаче Министерският съвет под ръководството на Борисов, който вече бе премиер, реши, че Министерството на икономиката и енергетиката безвъзмездно ще прехвърли на Столичната община държавния дял, но кметството ще поеме и дълговете на топлофикацията от половин милиард лева. 

Сформира се работна група за оздравяване на „Топлофикация София“

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е създадена работна група с участието на представители на общината, на енергийното министерство, на БЕХ и на „Топлофикация София“, в която заедно с държавата“ да се намерят „най-добрите решения и да гарантираме функционирането на „Топлофикация“.

През юли държавният доставчик „Булгаргаз заплаши да спре доставките на газ за столичното парно от септември заради натрупани над 328 млн. лева дългове. Днес Фандъкова обясни, че след среща при премиера Гълъб Донев е получила уверения за отоплителния сезон. Основната тема на срещата била да се намери вариант за функционирането на „Топлофикация“ в условията на драстично покачващи се цени на газа“. Фандъкова добави, че изчисленията показвали, че до края на годината столичното парно ще натрупа още 500 млн. лева задължения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:52, 24 авг 22

Манолова не знае ли, че този филм сме го играли няколко пъти, тя беше държавна, после общинска и все тая. Просто е касичка за източване на нашите пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама