Диня или пъпеш – кой плод е по-полезен

16:00, 28 авг 22 / Любопитно 25 2585 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изборът между диня и пъпеш може да се окаже доста труден. Елена Соломатина, доктор по диетология и кандидат на медицинските науки, разказва в интервюто си за радио „Sputnik“ какви са полезните свойства на всяко от тези летни лакомства.

Според нея е невъзможно да се каже еднозначно кой плод е по-полезен: всеки от тях съдържа ценни за организма вещества.

Динята има ликопен - червеният цвят на плода се дължи на този пигмент. Това е мощен антиоксидант, който предпазва организма ни от преждевременно стареене, полезен е за сърдечно-съдовата система, предотвратява развитието на рак, намалява възпаленията. Пъпешът има четири пъти повече витамин С, а това е друг антиоксидант, който има противостареещ ефект и се бори с разрушителното действие на свободните радикали, обяснява диетологът.

Тя отбеляза също, че пъпешът съдържа и бета-каротин, предшественик на витамин А, който придава жълтия цвят на плода. Колкото по-наситен е цветът, толкова повече бета-каротин съдържа пъпешът.

Както пъпешът, така и динята съдържат вещества с тонизиращи свойства. „В динята има цитрулин, аминокиселина, която понякога се продава като хранителна добавка и се използва от спортисти. Тя повишава издръжливостта, подобрява притока на кръв и предпазва мускулите от разпадане, така че динята е тоник. От друга страна, пъпешът съдържа вещества, които насърчават производството на серотонин - хормона на удоволствието, казва Соломатина.

Серотонинът, казва диетологът, е невротрансмитер и има тонизиращо действие. И двата плода съдържат магнезий и калий, добавя тя. Калият е от съществено значение за сърцето, а магнезият укрепва кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява високото кръвно налягане. Магнезият е от съществено значение и за костите. Соломатина припомни ефекта на пъпеша върху храносмилането и диуретичния ефект на динята.

Динята има повече вода, тя има диуретичен ефект, пъпешът има повече меки фибри, така че има аналгетичен ефект“, каза диетологът, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама