В края на сезона: увеличават спешните екипи по Черноморието

10:30, 25 авг 22 25 1782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес по Черноморието започват да работят допълнителни екипи на Спешна помощ. В Приморско, Слънчев бряг и Златни пясъци до края на сезона ще бъдат осигурени по една линейки с по два дежурни екипа. 

Спешно осигуряват по една линейка за всеки морски курорт

„Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Общият брой на допълнителните екипи е 10, като 4 от тях са от ЦСМП София, 4 – от УМБАЛ „Св. Анна“, София и 2 – от ЦСМП Варна. 

Д-р Меджидиев обясни, че идеята на здравното министерство е обезпечаването на спешната помощ по черноморските курорти с допълнителни екипи от вътрешността на страната да не е еднократно, а да продължи и през следващите туристически сезони. Това обаче зависи от волята на следващото редовно правителство, подчерта министърът, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

Всяко четвърто повикване на спешна помощ у нас не се обслужва

Още при встъпването ми в длъжност първото, което направи нашият екип, беше да подобрим организацията на работа на спешните екипи в столицата, така че да скъсим времето за пристигане на линейките. Разкрихме 4 допълнителни изнесени пункта на ЦСМП, от които да тръгват екипите, съответно в УМБАЛ „Св. Анна“, ДКЦ 12 –  „Люлин“, Пета градска болница и „Овча купел“ – база ЦСМП, съобщи още министърът на здравеопазването.

Закъсняла мярка?

В Приморско единственият спешен екип казва, че мярката е закъсняла. 

„Аз помислих, че колегите се шегуват сутринта, наистина не повярвах! В крайна сметка аз не виждам сега какъв е смисълът, тъй като сезонът свърши, това трябваше да го направят края на май“, коментира фелдшерът Стефан Иванов пред Bulgaria ON AIR.

От общината в Приморско уточниха, че допълнителните екипи и линейка само частично ще решат проблема с медицинското обслужване на Южното Черноморие. Настояват за създаване на филиал на Спешна медицинска помощ в курортния град.

„На територията на Приморско функционира изнесен екип на Спешна медицинска помощ. Това означава, че когато има сигнал на територията не само на община Приморско, а и на Царево и Созопол, от телефон 112 екипът получава разпореждане и тръгва. И тази врата остава затворена, заключена. Няма медицинско лице, което на място да посрещне човек, който има нужда от спешна помощ, обясни кметът на Приморско Димитър Германов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама