Учени алармират: Голям бозайник изчезва от водите на Китай

19:15, 24 авг 22 / Любопитно 25 2111 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дюгонът - кроткият морски бозайник, който от стотици години обитава южните води на Китай, е функционално изчезнал в страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Изследването на Лондонското зоологическо общество (ZSL) и Китайската академия на науките показва, че броят на дюгоните в китайските води е намалял бързо от 70-те години на миналия век вследствие на риболов, сблъсъци с кораби и причинената от човека загуба на местообитания.

Тъй като от 2008 г. липсват данни за тяхното присъствие в Китай, изследването показва, че „това е първото функционално изчезване на голям бозайник в крайбрежните води на Китай“, се посочва в доклада.

Дюгонът, чието хранене е силно зависимо от морската трева, от 1988 г. е класифициран като национално ключово защитено животно от първа степен от Държавния съвет на Китай.

Състоянието на морските им местообитания бързо се е влошило в резултат на човешка дейност и въпреки че усилията за възстановяване им са ключов приоритет в Китай, „това изисква време, с което дюгоните може би вече не разполагат“, се казва още в доклада, предава БТА.

Тези създания се срещат в крайбрежните води от Източна Африка до Вануату и на север до Япония и фигурират в списъка на Международния съюз за опазване на природата като „уязвими“.

Съавторът на изследването професор Самюъл Търви от Лондонското зоологическо общество нарече вероятното изчезване на дюгоните в Китай „опустошителна загуба“.

„Тяхната липса не само ще се отрази върху функцията на екосистемата, но и служи като сигнал за тревога - отрезвяващо напомняне, че изчезването може да се случи преди да бъдат разработени ефективни действия за опазване.

Проучването е направено от екип от международни специалисти, които са провели интервюта в 66 рибарски общности в четири китайски провинции по крайбрежието на Южнокитайско море. Авторите му заявиха, че ще приветстват всяко доказателство, че дюгоните все още съществуват в Китай. Те препоръчват регионалният статус на вида да бъде преразгледан като „критично застрашен (вероятно изчезнал)“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама