Русия готви нови удари по цивилни обекти 

09:30, 23 авг 22 25 2036 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

САЩ разполагат с разузнавателни данни, че Русия планира да нанесе удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близко време, съобщи американски представител.

„Разполагаме с информация, че Русия активизира усилията си да нанася удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близките дни. Предвид досегашните действия на Русия в Украйна сме обезпокоени от продължаващата заплаха, която руските удари носят за цивилните и за цивилната инфраструктура“, каза служителят, цитиран от „Ройтерс“ и БТА. Той отбеляза, че изказването му се базира на данни на американското разузнаване. 

Предупреждението съвпада с посланието на украинския президент Володимир Зеленски, който преди дни обяви, че Русия „може да се постарае да направи нещо особено гадно и жестоко“ срещу страната навръх 24 август - Деня на независимостта на Украйна. А днес страната чества друг официален празник - Деня на флага. Правителството вече повиши степента на предупреждение за евентуални ракетни удари от руска страна, а службите за сигурност съобщиха, че Русия може да подготвя провокации както за саботиране на националния празник, така и лично срещу Володимир Зеленски. 

Украинският президент съобщи, че е провел съвещание с представителите по отбраната и сигурността, като на него са били обсъждани мерките за сигурност по повод утрешния национален празник на страната.

Той каза още, че от началото на военните действия руската страна е пуснала близо 3 500 ракети по територията на Украйна. Той подчерта, че в същото време Москва цинично събира Съвета за сигурност на ООН, за да обсъди ситуацията със Запорожката атомна електроцентрала. 

ООН: Прекратете дрънкането на ядрени оръжия“ 

В същото време генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя да бъде прекратено дрънкането на ядрени оръжия“. Той предупреди, че светът се намира в момент на максимална опасност“ и призова държавите, притежаващи  ядрено оръжие, да не го използват първи“. Гутериш настоя диалогът и разумът, довели до споразумението за износ на зърно и торове от Украйна и Русия, да бъдат приложени и към критичната ситуация“ със Запорожката АЕЦ в Украйна, пише БНР.

Засилване на връзките между Украйна и Източна Европа

Междувременно Володимир Зеленски обяви нова инциатива, която има за цел да засили връзките на Украйна с източноевропейските и балтийските държави, особено в сферата на сигурността. „В работата ѝ вече участват европейските съседи на Украйна. Това са Полша, Унгария, Румъния, Словакия, балтийските страни. Работата е на ниво външно политически съветници на държавните глави. Това е много перспективна линия на работата ни в евроатлантическо направление“, посочи украинският президент.

Вашингтон пък отхвърли искането на Украйна за налагане на пълна забрана за издаване на визи за руснаци, което би довело и до отказ на убежище за руски дисиденти и хора със застрашени права.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама