Мъж отказа да плаща винетка заради лоши пътища

10:22, 20 авг 22 25 2307 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нестандартен протест срещу състоянието на пътищата обяви българин, завърнал се у нас, след като е живял 17 години в чужбина. Русенецът Станислав Тодоров отказва да си купи винетка и се закани да търси правата си в съда за натрупалите се глоби.

Той живее във Финландия, но обича родният си Русе и Велико Търново. Постоянно пътува между двата града, докато е в България. Честите ремонти, които прави на автомобила си го принуждават да се обърне към Агенция „Пътна инфраструктура“ с писмо, в което има казва, че спира да плаща за винетка.

„Моите очаквания са, когато плащам една такса, тя да отива на определеното за целта място”, казва Станислав Тодоров.

От АПИ му отговарят, че ще го глобяват всеки път, когато го хванат нередовен по републиканските пътища. И това става факт. От май месец досега Станислав има 6 акта заради това, че кара без винетка, но не може да ги обжалва, тъй като не е получил наказателни постановления. Мъжът решава да ни покаже малка част от трансконтиненталния път между Истанбул и Букурещ, минаващ покрай Велико Търново.

„Не знам, какъв автомобил трябва да мине от тук, че да остане без щети. Погледнете, какво става. А имаме и мост. И от мен се изисква да платя винетка за този път”, възмущава се Станислав. „Погледнете за какви тунели става въпрос - осветление няма, за каква безопасност говорим. Няма мантинели, маркировка, мазилка пада. Минават тирове с над 80 км/ч”, коментира още Станислав.

Той предлага сделка с държавата, преди да заведе исковете си, които е убеден, че ще спечели.

„За мен има два варианта. Единият – винетките спират и аз сам си поправям колата. Втори вариант – плащам си винетка като съвестен граждани и всяка една повреда, която произлезе от бруталната ни инфраструктура – господата от АПИ ми поемат ремонта. Трети вариант за мен не съществува”, казва Станислав Тодоров.

„Съзнавам, че това ще ми коства ядове – юридически и финансови. Наясно съм, че при плащане на винетка всички тези ядове са в кошчето, но не мога да преглътна, че плащам за нещо, което не получавам. Това граничи с лудост за мен. Няма, как да стане”, казва Станислав.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:37, 20 авг 22

Безспорно е прав човека! Винетка се плаща само на магистрала, а второстепенните пътища са грижа на общините през които минават те!!! Тук, в България, някой е решил да прави пари от въздуха с искането си за плащане за винетка за ползване на път, който е всичко друго, но не и нормално съоръжение за пътуване! Плащането на винетки и ТОЛ такси за пътища, които не са магистрали, е превърнато в касичка за лично ползване на нЕкои безотговорни управници, но това трябва да се спре завинаги!!!!!!!!!!!!!! Същите тези "управници", да се научат от световния опит къде и за какво се плаща, а не както е у нас, за черен път да искат пари!!!!!!!!!!!!! Това е завършена лудост, а лудите трябва да бъдат изметени от удобните им кресла!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама