„Газпром“ спира напълно „Северен поток“ за три дни

09:27, 20 авг 22 / Свят 25 2817 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доставките на газ по „Северен поток“ ще бъдат напълно прекратени за три дни – от 31 август до 2 септември, заради ремонта на единствения работещ газопрекачващ агрегат , съобщиха от „Газпром“ в петък привечер.

Според компанията това се налага заради провеждане на техническо обслужване и планово-предупредителни работи. „Регламентираните работи съгласно действащия договор за техническо обслужване, ще бъдат изпълнени съвместно със специалистите на компанията „Сименс“, посочва се в съобщението.

Това се случва на фона на ръст на цените на газа по европейските борси. В Лондон ръстът в петък бе над 5% и за пръв път от март надхвърли 2700 долара за 1000 куб. м, пише Mediapool.

Не е ясно дали след плановия ремонт газопроводът, който в момента работи едва на 20%, ще бъде пуснат отново и в какъв обем.

Заради оправданието на „Газпром“, че не може да увеличи доставките заради проблеми с получаването на ремонтирана вече турбина за газопровода в Берлин се надигнаха призиви за пускането на „Северен поток 2“, но правителството ги отхвърли. Пускането на газопровода „Северен поток 2“ в момента не стои в дневния ред на германското правителство, заяви в петък на брифинг представителят на кабинета Волфганг Бюхнер, след като по-рано през деня заместник-председателят на Свободната демократична партия и зам-шеф на парламента Волфганг Кубицки призова да такива действия заради тежката ситуация в енергоснабдяването в страната, предаде ТАСС.

Завърши строителството на газопровода „Северен поток 2“

„Спряхме процеса по сертификацията на „Северен поток“ по понятни причини и възобновяването на проекта не е на дневен ред, заяви Бюхнер и припомни думите на германския канцлер Олаф Шолц, че в момента са налице достатъчно мощности, за да може Русия да си изпълнява договорните задължения.

Министерството на икономиката на Германия нарече Русия „ненадежден доставчик“, а финансовото ведомство нарече предложението на Кубицки „погрешно и съмнително“. Според представителя на Свободната демократична партия обаче пускането на „Северен поток 2“ е необходимо, за да „не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни“.

Коментарите му предизвикаха остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че „пристрастяването към руския газ убива“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама