Завърши строителството на газопровода „Северен поток 2“

11:53, 10 сеп 21 / Свят 25 2693 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Завърши строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщи тази сутрин изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер.

Газопроводът с годишен капацитет 55 млрд. куб. метра газ свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. „Северен поток 2“ се състои от два успоредни газпровода, всеки от които се простира на дължина от 1230 километра и се очаква да доставя енергия на приблизително 26 милиона домакинства годишно, пише БНР.

Агенция „Блумбърг“ доставките на газ през първата тръба на „Северен поток-2“ са планирани за 1 октомври, а през втората - до 1 декември.

Очаква се с новата тръба да се удвои капацитетът на съществуващия газопровод „Северен поток“ и това да позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа.

САЩ наложиха санкции на участниците в проекта с аргумента, че той засилва енергийната зависимост на Европа от Русия. Руската позиция е, че проектът е изцяло икономически и взаимно изгоден.

Русия възобнови изграждането на „Северен поток 2“ през декември 2020 г. - година, след като чуждестранните компании напуснаха проекта поради заплахата от американски санкции. Останаха недовършени около 160 километра от газопровода, основната част от които в датските води.

Проектът на стойност 9,5 милиарда евро се финансира наполовина от "Газпром", като останалата част са инвестиции от европейските партньори на руския концерн - германските компании Uniper и Wintershall-Dea, британско-нидерландската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Геополитическа победа за Москва и непростима грешка на Берлин

„Завършването на строителството на „Северен поток-2“ е геополитическа победа за Москва. Проектът беше завършен, въпреки негативното отношение към него от страна на Европейската комисия, редица европейски страни и САЩ. Последователната позиция на Германия помогна - Берлин, подобно на Москва, винаги подчертаваше, че газопроводът е търговски, а не политически проект“,  това коментира в интервю за ТАСС от Дмитрий Маринченко, директор на групата за природни ресурси и стоки на международната рейтингова агенция „Fitch“.

По думите му освен това стартирането на проекта ще намали зависимостта на Русия и Европа от Украйна по въпроса за транзита на газ.

Междувременно бившият председател на Европейския съвет, бивш премиер на Полша и лидер на най-голямата полска опозиционна Гражданска коалиция Доналд Туск нарече газопровода „Северен поток-2“ „непростима“ грешка, направена от Германия.

„Мисля, че това е непростима грешка с много сериозни последици. Грешка, произтичаща от егоистичната политика на немските интереси.Това противоречи на интересите на ЕС като цяло, да не говорим за Полша или Украйна“, заяви политикът пред TVN24.

Според Туск, в разговорите му с германския канцлер Ангела Меркел, тя често казва, че знае, че „този газопровод е лош за Европейския съюз“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама