Зеленски знаел, че Русия ще нападне, но не казал на народа

14:47, 18 авг 22 25 2440 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски е изправен през вълна от вътрешна критика, съобщават украински медии.

Неотдавнашна публикация във в. „Вашингтон пост“ показа, че САЩ, а следователно и украинското ръководство, са знаели за руските планове за нахлуване още през есента на миналата година. 

Разкритието принуди Зеленски да обясни, че не е казал цялата истина на украинците, за да не всява паника, да не предизвика икономически колапс и така да поднесе лесна победа Русия.

Тези обяснения обаче изглежда не удовлетворяват всички, а разкриват границите, до които преди началото на войната Западът и главно САЩ са били готови да стигнат, за да защитят Украйна.

На 16 август т. г. „Вашингтон пост“ публикува обширен и подробен материал за това как разузнаването на САЩ през второто полугодие на 2021 г. се е убедило в плановете на Русия да нахлуе в Украйна, бързо да завладее Киев и голяма част от страната по брега на Днепър. В публикацията също се разказва за усилията на Вашингтон да убеди в достоверността на тази информация Украйна и съюзниците на НАТО. Материалът се основава на данни от над 30 източника и обхваща периода от началото на есента 2021 г. до 24 февруари 2022 г., пише „Клуб Z“.

Разследването разкрива, че много европейски страни и членки на НАТО допоследно не са вярвали напълно на данните на американските разузнавателни служби за заплахата от голяма руска инвазия в Украйна, пише днес украинският сайт НВ. Разследването също разкрива, че

Съединените щати са решили предварително да базират своя отговор на потенциална руска агресия на четири принципа:

  • да предотвратят пряк конфликт между НАТО (включително американската армия) и Русия;
  • да задържат войната в географските граници на Украйна;
  • да укрепят и поддържат единството на НАТО;
  • да подкрепят Украйна и да й помогнат със средствата за борба.

Преди началото на войната Съединените щати не са били готови да предоставят на Украйна тежко оръжие или системи за противовъздушна отбрана, въпреки съответните искания от Киев. В отделно интервю за НВ Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, казва, че американците са предоставили малко конкретни разузнавателни данни в подкрепа на своите предупреждения „до последните четири до пет дни преди началото на инвазията“.

„Вашингтон пост“ публикува и интервю със Зеленски, в което украинският лидер коментира някои факти от разследването на вестника. По-конкретно той обяснява от какви съображения се е ръководил, за да не каже изрично на украинците да се готвят за широкомащабна война.

„Ако докладвахме това - а това беше искано от някои хора, чиито имена няма да назова - тогава от октомври миналата година щях да губя 7 милиарда долара на месец, а в момента, в който руснаците нападнаха, щяха да ни превземат за три дни“, казва Зеленски, очертавайки рисковете за украинската икономика.

„Едно е, когато хаосът е контролиран и е военно време – ти управляваш държавата по различен начин. Можете да отворите границата, да затворите границата, да атакувате, да отстъпвате, да се защитавате. Можете да контролирате вашата инфраструктура...

И съвсем друг е въпросът, когато нямате режим на военно или извънредно положение, но има държава, която се ръководи от огромен брой различни служители и институции. И минус 7 милиарда долара на месец, дори и без оръжия, това вече е голяма война за страната ни“, обясни президентът.

Това обяснение предизвиква широки и разгорещени дискусии в социалните мрежи.

Ето две от тях. Главната редакторка на в. „Украинская правда“ Севгил Мусаева отбелязва, че цената на спасените 7 милиарда на месец са „бързата окупация на юга, неподготвените, изплашени цивилни, които бягаха както могат, когато руските войски дойдоха в градовете им. И рано или късно на тези въпроси ще трябва да се отговори честно“.

Журналистката Мирослава Барчук отбелязва, че разпространената от „Вашингтон пост“ информация за това как администрацията на президента реагира на предупрежденията за война може да задълбочи недоверието на украинците към изявленията на властите, пише НВ.

„Откъде знаете, че в днешните разкази на властта отново няма „кьорфишеци“? Дали описанието на реалността на войната или например ситуацията с икономиката вътре в страната, което чуваме днес - вярно ли е, или също е „украсено“ за доброто и в името на нашия свещен мир?", пише Барчук.

"Този въпрос е особено обезпокоителен, като се има предвид, че в сладката меласа на телемаратона на "Единни новини" почти всеки пее една координирана нота.

Аз съм против натиска, обвиненията и изобщо против вътрешните борби по време на войната. Първо ще оцелеем всички заедно, а след това ще се разберем. И още повече - това не е пораженство.

В статията на „Вашингтон пост“ украинските власти изглеждат съвсем нормални, не „лакирани“, но ок. Но също така е важно за нас да знаем, че са извлечени поуки. Че премълчаването на истината, подмяната на реалността, колкото и мрачна да е тя, води до още по-големи беди и човешки загуби“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:56, 19 авг 22

Украинския народ страда от бивши и настоящи управници които са взели и сега са надупени

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама