Сигнал срещу Бойко Борисов за всяване на паника на борсата

12:17, 18 авг 22 / Политика 25 2392 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Комисията за финансов надзор (КФН) да провери дали публичните изказвания на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов са манипулация на пазара. Това поиска финансистът Владислав Панев, който е съпредседател на „Зелено движение“ и доскорошен депутат от „Демократична България“.

Борисов: Промяната уби България

Панев е внесъл сигнал до финансовия регулатор заради изявата на Борисов от миналия уикенд, когато реши да посети торовия завод „Неохим“.

Лидерът на ГЕРБ реши публично (т.е. на живо във Facebook) да покаже съпричастност към газовите неволи на бизнеса. Пред госта директорът на завода Стефан Димитров се оплака, че заради скъпия природен газ предприятието е в толкова тежко финансово състояние, че се налага да спре и да освободи част от работниците. „Промяната съсипа икономиката и уби България“, обяви тогава бившият премиер.

Противно на думите им в крайна сметка се оказа, че „Неохим“ има рекордна печалба от 75 млн. лева. Освен това заводът наистина затваря, но заради планирания годишен ремонт, а директорът е политически ангажиран с ГЕРБ - беше кандидат за депутат от тази партия на предните избори. Инспекцията на труда пък обяви, че няма масови съкращения в завода.

В сигнала си Панев подчертава, че „Неохим“ е публична компания, чиито акции се търгуват на борсата и има ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за този тип дружества, защото може да окаже влияние на цената ѝ. „Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик“, отбелязва финансистът.

Големите кавички: „Не промяната, а липсата ѝ убива България“

Панев подчертава и разминаването между апокалиптичните твърдения за принудително спиране на работа на „Неохим“ и масово съкращаване на работници и рекордната печалба на завода и посочва, че думите на Борисов могат да се бъдат квалифицирани като „манипулиране на пазара“.

Той обръща внимание, че директорът на завода не оспорва изказванията на Борисов, което на свой ред поставя под въпрос декларираните финансови данни на „Неохим“. Ето защо Панев иска от КФН да провери изнесената от Борисов информация и ако тя се окаже вярна, да потърси отговорност от управляващите компанията, които не са информирали за нея инвеститорите.

Капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило.

Да, инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията. Вероятно и печалбата на „Неохим“ ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона“, посочва той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:38, 18 авг 22

Браво на Панев, този дърт лъжец трябва да се опровергава с факти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама