Правителството осигурява вода от резерва за Своге

13:25, 17 авг 22 25 2096 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

99 хил. литра питейна вода в индивидуални пакети е осигурена за 12 000-те хиляди жители на община Своге от държавния резерв. Това обявиха говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов.

Жителите на община Своге останаха без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Изчезна река в Своге, обявено е бедствено положение

 

През механизъм на НСОРБ в помощта са се включили и общините Столична, Пловдив, Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Девин и Бачково.

На 15 места в Своге се раздава питейна вода и вода за битови нужди. Цистерните са различни. Взети са мерки за възстановяване на водохващането в Искрец от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Властите на място работят по два варианта за осигуряване на вода: хидрогеолози съветват властите как изграденото водохващане под Петрохан да бъди насочено към село Искрец и да бъде увеличен обемът на река Студена. Очаква се това да даде резултат до 1-2 дни. Вторият вариант е да се свърже общината с подземно езеро в системата от 200 км. пещери. Николов обясни, че река Студена не е напълно изчезнала, но е с много намален дебит, като реката свършва в нищото, преди да излезе над земята в село Искрец. Подобен случай е имало в края на 70-те години, тогава водата се е възстановила след 48 часа.

От вчера са засегнати няколко рибарници и около 40 тона риба трябва да бъде унищожена безопасно. С това са се заели от Министерството на земеделието, храните и горите и Агенцията за безопасност на храните, предаде БНТ. 

 

Николов успокои гражданите, че се прави всичко възможно, така че да се чувстват сигурни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама