Изчезна река в Своге, обявено е бедствено положение 

15:00, 16 авг 22 / Общество 25 2294 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово, заради внезапното спиране на притока на река Искрецка. За това алармираха от Община Своге.

Ситуацията е оценена като критична от  Кризисния щаб по бедствия и аварии – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда. Това е довело до изцяло спиране на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово. Причините засега са неизвестни. Със заповед на зам.кмета Валентин Михайлов е въведено частично бедствено положение.

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди, трябва да помогнат на общината.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - до овладяване на ситуацията.

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. „Тя е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори“, пише във Facebook потребителят Бойко Веселинов.

„Реката в с. Искрец изчезна! Днес 15 Август водата в р. Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттокът на водата спря напълно. Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най-големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге“, отбелязва Веселинов.

Две версии за изчезването на реката

По-късно днес Валентин Михайлов обяви, че е възможно река Искрецка край Своге да е изчезнала след слабо земетресение или запушване от тиня.

По думите му през 1979 г. е имало подобно изчезване на реката за 72 часа, след което тя отново се е появила.

В момента се изготвя график и се определят местоположенията на водоноските с водата. В утрешния ден се очаква да бъде доставена бутилирана минерална вода на населението в града и засегнатите селища. От държавния резерв ще доставят вода, както и големи производители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама