Изчезна река в Своге, обявено е бедствено положение 

15:00, 16 авг 22 25 2832 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Криза с водата е обявена в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово, заради внезапното спиране на притока на река Искрецка. За това алармираха от Община Своге.

Ситуацията е оценена като критична от  Кризисния щаб по бедствия и аварии – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда. Това е довело до изцяло спиране на водоподаването в с. Искрец, с. Свидня, гр Своге и част от село Церово. Причините засега са неизвестни. Със заповед на зам.кмета Валентин Михайлов е въведено частично бедствено положение.

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди, трябва да помогнат на общината.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - до овладяване на ситуацията.

Река Искрецка е един от най-големите притоци на Искър в Софийско. „Тя е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори“, пише във Facebook потребителят Бойко Веселинов.

„Реката в с. Искрец изчезна! Днес 15 Август водата в р. Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттокът на водата спря напълно. Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най-големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге“, отбелязва Веселинов.

Две версии за изчезването на реката

По-късно днес Валентин Михайлов обяви, че е възможно река Искрецка край Своге да е изчезнала след слабо земетресение или запушване от тиня.

По думите му през 1979 г. е имало подобно изчезване на реката за 72 часа, след което тя отново се е появила.

В момента се изготвя график и се определят местоположенията на водоноските с водата. В утрешния ден се очаква да бъде доставена бутилирана минерална вода на населението в града и засегнатите селища. От държавния резерв ще доставят вода, както и големи производители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Abanciata 10:28, 28 фев 24

buying generic cialis online safe org web, the Sox9 gene is in the top 20 mutated genes with high functional impact

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама