Ким Чен-ун обяви победа над COVID-19 и обвини Сеул за вируса

10:26, 11 авг 22 / Свят 25 2512 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в страната си, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА). „Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус“, посочва КЦТА.

Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Същевременно сестрата на Ким, Ким Йо-чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска, и добави, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера, предупреждавайки, че в отговор на това ще бъдат предприети „смъртоносни ответни действия“, посочи КЦТА.

Пхенян твърди, че COVID-19 е дошъл с балони от Южна Корея

Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията“, каза тя в похвална реч към брат си за неговите усилия.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови предполагаеми случаи на инфекция, които в Северна Корея се наричат с понятието „случаи със симптоми на треска“. Международни хуманитарни организации съобщават, че КНДР разполага с ограничени възможности за тестване.

Ким заяви, че въпреки отмяната на така наречените максимални противоепидемични мерки,  Северна Корея трябва да продължи да поддържа „здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато не приключи световната здравна криза“, се казва в съобщението на КЦТА, цитирана от БТА.

Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрените си оръжия

Пикът в оповестявания ежедневно брой на хора със симптоми на треска беше достигнат на 15 май, когато те бяха над 392 920, което накара здравни експерти да предупредят за опасност от неизбежна криза в Северна Корея.

При отсъствието на независими данни за обстановката Световната здравна организация миналия месец се усъмни в твърденията на Пхенян и изрази мнение, че положението в КНДР се влошава, а не се подобрява.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама