Пхенян твърди, че COVID-19 е дошъл с балони от Южна Корея

14:57, 01 юли 22 25 1696 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пхенян заяви днес, че разпространението на коронавирус в КНДР е започнало от хора, контактували с балони, долетели от Южна Корея, предадоха АП и ТАСС.

От години южнокорейски активисти пращат балони на север от 38-ия паралел, които пренасят пропагандни критични позиви срещу севернокорейския вожд Ким Чен-ун. Пхенян редовно реагира гневно на тази практика, но правителството в Сеул не е в състояние да я прекрати. Активисти от групата „Борци за свободна Корея“ съобщиха, че на 29 юни са пратили на север балони с лекарства и предпазни маски и че на 5 юни са осъществили подобна акция.

Световни здравни експерти казват, че коронавирусът се разпространява от хора, които са имали близък контакт със заразени лица или са вдишали въздушни капки, като това е по-вероятно да стане в затворени и зле проветрени пространства, отколкото на открито. Южнокорейското министерство на обединението заяви, че не е възможно пратени от Юга с балони с листовки да предизвикат разпространение на вируса на Север.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА съобщи днес, че според разследване на властите епидемията от COVID-19 в КНДР е започнала, след като войник и дете са пипали „чуждестранни“ обекти в провинция Канвондо край границата с Южна Корея. Затова властите са призовали населението към бдителност относно предмети, донесени от вятъра или балон от юг.

Северна Корея обяви първи смъртен случай от COVID-19

Досега в 26-милионна Северна Корея са обявени 4,7 млн. случая на треска, но само малка част от тях са установени като COVID-19. Починалите заразени с коронавируса са 73, което е изключително малко и се смята, че режимът манипулира данните, посочи АП, цитирана от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:50, 01 юли 22

Дошъл е от празната ти тиква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама