Заради пожари: Бедствено положение в няколко общини в Хасковско

19:57, 09 авг 22 25 1665 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заради силни и излизащи извън контрол пожари обявиха бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Това съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов. „Проблемът е в силния вятър, който прави запалванията в цитираните общини неуправляеми”, каза Ангелов.

В село Вълче поле, община Любимец, горят четири необитаеми къщи. Кметът на Любимец Анастас Анастасов съобщи и за друга огнена стихия по протежението на жп линията от харманлийското село Бисер към Любимец, която най-вероятно е била причинена от влак.

Пожари са възникнали и край село Момково, община Свиленград, както и в черешови градини в квартал „Злати дол" на Симеоновград. Има опасност и за боров масив край любимецкото село Белица, добавиха от пресцентъра на областната администрация.

Вече сме поискали помощ от други региони от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", отбеляза още областният управител Ангелов, а съдействие ще се търси и от Министерството на отбраната, пише БТА.

Пожарът в Пазарджишко: Обявиха частично бедствено положение в Елшица

Пожар обхвана къщи и гори в Старозагорско

Пожар обхвана и къщи и гори в старозагорското село Пъстрово. Има поне шест изгорели постройки и пчелини. Няма информация за пострадали хора.

Според жителите на селото огънят се е разпространил изключително бързо и започнал да изпепелява къщи. „Имаме доста засегнати къщи. Старанието на всички екипи, които пристигнахме, беше да ограничим най-напред разпространението в самото населено място”, заяви комисар Стоян Колев, началник РСПБЗНС-Стара Загора.

Първите минути на пожара са били страховити. Някои успяват да спасят имотите си. Няма пострадали хора. Успели са да евакуират възрастна жена от горящия ѝ дом.„Сложихме я на безопасно място и чакаме близките да дойдат да я приберат, защото няма къде да спи. Къщата ѝ се срути”, твърди Веселин Велев, кметски наместник на с. Пъстрово.

Изгоря и голям пчелин в селото. Огънят е тръгнал от самото село, възможно е и да е умишлен. „От неподдържан имот. От стъкло, от човешка небрежност. Никой не може да каже на този етап”, посочва кметският наместник на с. Пъстрово.

В следобедните часове огъня излезе от селото и обхвана горски масиви. „Лошото и за всички пожарникари в момента в България е вятърът, който постоянно мени посоката си”, твърди комисар Колев. А около 17:30 часа на помощ на пожарникарите заваля и спасителен дъжд, пише Нова телевизия.

Мъж почина, докато помагал за гасене на пожар в Бургаско

Възрастен мъж почина, докато опитва да помогне на пожарникарите да загасят огнище до вилната зона в „Росенец” край Бургас. В района горят три огнища.

70-годишният мъж е жител на вилна зона „Росенец”. Докато е помагал на пожарникарите да загасят огъня, той е паднал. Усилията на пожарникарите да го спасят не се увенчали с успех.

Друг пожар гори в средецкото село Белила. Три екипа на място се опитват да загасят запалили се сухи треви и растителност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама