Пожарът в Пазарджишко: Обявиха частично бедствено положение в Елшица

10:15, 09 авг 22 25 2719 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Частично бедствено положение обявиха в панагюрското село Елшица заради пожара, който гори от понеделник. Два хеликоптера се борят с пламъците, които са обхванали над 2000 дка иглолистна гора.

Пожарът застраши две села, като стигна и до обитаеми къщи. Пламъците наложиха евакуацията на един мъж. Огънят е тръгнал от съседното село Левски и е стигнал до Елшица.

В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още вчера беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, а животните – освободени.

През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари. „Искам да успокоя хората. До крайно критична ситуация не се стигна, благодарение на опита на пожарникарите”, каза пред Нова телевизия Трендафил Величков.

Днес чакаме два хеликоптера от авиобаза Крумово, за да локализираме пожара. Надяваме се това да стане до обяд и след това да бъде изгасен. Има тежка техника на място”, заяви представител на пожарната. Кметът на Панагюрище Никола Белишки уточни, че тепърва ще се изясняват причините за пламъците.

Горяха дюни край Несебър

Югоизточна България пламна вчера. Пожар се разгоря в Несебър. Горяха дюните между Несебър и кв. „Черно море“. Много от хотелите бяха обгазени и обхванати от гъстия дим.

На място имаше три противопожарни автомобила. На място дойдоха доброволци с лопати и брадви, които локализираха пожара в самите дюни, за да не стигне до хотелите.

Пожарът първо започна в района на „Ханска шатра“, пътят от Бургас към Обзор, проходът на Обзор.

Огънят толкова силно се разрасна, че в продължение на 4 часа огнеборците от шест противопожарни автомобила се бориха с огнената стихия. Включили са се и горски служители.

Заради гъстото задимяване се е наложило да бъде затворен пътят. Трафикът в момента е изключително натоварен. В продължение на час е било спряно джиението и в двете посоки. Огънят е потушен и трафикът е отпушен.

Пожар изпепели три къщи в карнобатското село Деветинци

Пожар изпепели три къщи в село Деветинци, община Карнобат. Евакуирани към момента са две жени, които са на безопасно място. 

Сигналът е подаден около 16.00 ч. В селото живеят около 50 души. Пострадали няма. Изгорели са две обитаеми къщи и едно необитаема. Изведени са две възрастни жени. Настанени са при свои близки.

Пред bTV кметът на Карнобат каза, че ще разговаря със жените и техните близки и ако се наложи, ще търсят за тях общински жилища.

Пожарът е локализиран.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама