Шефът на КЗП се оплака от политически натиск

15:01, 09 авг 22 25 2317 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Директорът на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев предупреди, че в момента комисията работи под политически натиск.

Той каза, че Министерството на икономиката и индустрията спира работата на Комисията с цел „да се дискредитира предишното управление“.

В сигнала до Инспектората се споменава, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. Благодарение на бързите действия и осъществените проверки на инспекторите на КЗП, продажбата на райски газ беше ограничена“, обясни Френкев.

Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

Назначената от служебния министър на икономиката Никола Стоянов проверка председателят на КЗП определи като безпрецедентна ситуация.

„Министерството задава въпроса: „Защо вие си вършите работата?“, а не: „Защо вие не сте си свършили работата?“. И виждаме в това натиск, защото нашата работа е вършена стриктно, в правомощията на Комисията“, обясни Френкев, цитиран от БНР.

МИИ: Имаме сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения без конкурс

В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс. В него се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. Въпреки скандалните твърдения, действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото, съобщиха от министерството.

В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от Комисията. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери.

Министерството на икономиката и индустрията не може да се потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП.

Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи. С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

Днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговарят на истината. Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. „райски газ“. Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП“, посочват от ведомството.

Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП. С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. „райски газ“ изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки.

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. „С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията“, посочват от МИИ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама