Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

09:21, 27 юли 22 25 2248 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Продажбата на диазотен оксид или райски газ“ на непълнолетни ще бъде забранена. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, който е внесен в парламента. Това заяви зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ.

Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на „райски газ“ е придобила епидемични размери сред подрастващите, подчерта той. 

Докато законодателно не бъде забранено да се продава райски газ на деца, не можем да бъдем спокойни, коментира и омбудсманът Диана Ковачева, която първа алармира за рисковете от заестилата употреба на райски газ.

„Ограничаването и забраната разпространението на точно тази субстанция трябва да стане бързо, защото по данни на родители, които ми пишат непрекъснато, децата системно използват райски газ“, каза Ковачева в ефира на bTV.

Рисковете от употребата му

Доклади у нас и в чужбина са категорични - употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други.

По думите на омбудсмана Диана Ковачева райският газ дори вече не се използва в медицината и по данни на лекари може да предизвика загуба на съзнание, частична парализа, дезориентация и да доведе до пристрастяване.

„Свободната употреба на райския газ на практика вреди на здравето на децата. Важно е да има и информационна кампания, с която всички те да бъдат запознати с вредите му“, на мнение е омбудсманът.

Проверките

„КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството - като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата“, каза още зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

Денонощни проверки и глоби за продажба на райски газ

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

„Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите“, уточни Димитър Маргаритов.

„Все пак трябва да се има предвид, че това е временна мярка. КЗП може временно да обяви за опасна една стока и да ограничи разпространението ѝ, но проблемът трябва да се реши със законодателни мерки. Затова сезирах Народното събрание, като предложих мерки за ограничаване продажбата и разпространението на райския газ на непълнолетни лица“, обясни още Диана Ковачева, която също предлага законови промени, с които да се забани продажбата на райски газ на деца.

Тя настоява да бъде забранена продажбата му и онлайн, защото в много случаи точно там децата се снабдяват с него.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Експерност 10:01, 27 юли 22

Денонощни проверки? Кой ще плаща извънреден труд на чиновниците? После всички заповеди ще паднат, че може търговците и да осъдят държавата за пропуснати ползи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама