Донев: Държавата се намира в кризисна ситуация в почти всяка сфера

20:45, 05 авг 22 / Политика 25 2376 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в първото си интервю в тази роля, дадено за БНТ.

Въвеждането на извънредно положение

Той коментира и думите на политолога Калоян Методиев, който бе съветник на президента Румен Радев, но вече е част от екипа на Корнелия Нинова, че правните съветници в президентството вече търсят основания за въвеждане на извънредно положение. „Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения“, каза той, определяйки това твърдение като „меко казано несериозно“.

Газовите доставки

Премиерът посочи, че проблемът с доставките на газ е много съществен и увери, че кабинетът ще търси всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите на предходното правителство. Той не отговори конкретно на въпрос на водещата дали ще възобнови преговорите с „Газпром“. В същото време обаче и не отрече категорично тази възможност.

Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден“, подчерта служебният премиер. 

Донев заяви, че трябва да се поправят грешки на предното правителство по отношение на интерконектора с Гърция. „Това, което имаме като анализ и отчет на „Булгаргаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на август - ще направим всичко възможно, защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. Говори се за отмяна на решението за назначение на надзорен съвет на интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно записани имената им, добави той.

Гълъб Донев обеща, че кабинетът му ще търси възможни източници за пълна диверсификация на газ в България, за да обезпечи цялото необходимо количество природен газ за отоплителния сезон. „От септември до декември 1/3 от необходимото количество газ не е покрита. Дори и тези 7 танкера - за тях ние нямаме сигурни достваки до газопреносната мрежа на България“.

Премиерът каза още, че в офертата за седемте танкера газ не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът. „С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият държи капацитета на терминала за регазификация и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя на газ, а предишното правителство ни завещава една схема, в която трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ? Това не означава, че няма да преговаряме с доставчици, напротив - ще разширим кръга и го правим прозрачно. Затова казахме, че ще обявим и търг за доставка на втечнен газ“.

Премиерът изтъкна, че не било вярно, че правителството ще спре пътя на България към ОИСР. „Вчера МС отмени въпросната точка, защото зад нея не стои нормативен акт. И това ще направим“, каза още Гълъб Донев.

Смяната на властта

Относно смяната на властта служебният министър-председател отбеляза, без да конкретизира, че няма да зачерква с лека ръка политики, които са успешни, които водят до подобряване качеството на живот и състоянието на хората. За съжаление, това, което заварваме, не говори добре. Ще се опитаме да имаме приемственост там, където наистина има свършени определени действия. Ние сме от три дни в МС - нас ни обвиняват за неща, които не са свършени за 7 месеца от предишното правителство“, каза той. 

Според Гълъб Донев мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни. „По-особен е случаят в НАП - доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета през първите 6 месеца на годината, анализите и прогнозите - че те не съответстват на реалната ситуация в страната“.

А смяната на над 30 заместник-министри премиерът обясни с това, че обикновено кабинетите напускат поста заедно с министрите си. „Това са политически кабинети и е нормално всеки да влезе със своите заместници. Те напускат поста заедно с министъра, който е бил на тази позиция. Всички нови назначения са направени на база обстоен анализ дали съответните хора имат необходимите качества“.

Предсрочните парламентарни избори

Премиерът коментира и организирането на предсрочните парламентарни избори, което е една от основните задачи на служебния кабинет. Според него това е сериозно предизвикателство, но не е най-важното. Важното е да покажем реалното състояние на държавата, как е управлявана тя, за да направят избирателите избора си и да решат за коя политическа партия да гласуват“, каза той. Ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят предизборната си кампания на гърба на служебното правителство“, добави Донев.

„Не е много честна игра, но ви гарантирам, че имаме здрави нерви и ще излезем и от тази ситуация. Няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара, затова служебното правителство ще стои равно отадлечено от всички политически партии“, обеща той.

Цените на тока за бизнеса

Правителството ще опита да намери решение на проблема с компенсациите за тока за бизнеса, тъй като те са заложени само до края на септември. За тази компенсация могат да кандидатстват единствено държавните дружества. „Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потреблението на електроенергия. С механизма, който е приет в момента казваме: „Изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре“, отбеляза Донев. 

Социална политика

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийни помощи. „Енергийната помощ е увеличена със 100 лева - вече е 623.55 лв. Разширен е и кръгът на правоимащите да я получат - с около 50 000 души. Още този месец линията на бедност ще нарасне от 413 на 504 лв“, подчерта Донев, който е и бивш социален министър. „Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени“.

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание. Коментира обаче, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите, защото е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване. „Проблемът, който ще дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите“.

Външна политика

Премиерът коментира призива на президента България да не бъде въвлечена във войната. По думите му той трябва да се тълкува еднозначно. „Няма такъв риск, но всичко трябва да се следи“, смята той.

България е наджеден, сигурен и предвидим партньор на НАТО и на ЕС, има и национални интереси, които трябва да отстоява“, категоричен бе Гълъб Донев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама