Как да станете самоук финансов експерт

17:40, 04 авг 22 / Любопитно 25 2000 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Значи искате да станете финансов експерт, но не знаете откъде да започнете? Не се страхувайте, защото информацията в днешно време е на една ръка разстояние и стартът не е чак толкова труден. От учебници за начинаещи по лични финанси до усъвършенстван анализ на ценни книжа, всеки, който се интересува от обучение, може да получи достъп до необходимите ресурси.

Четете за финансови теми

Библиотеката, местната книжарница и множество онлайн магазини предлагат буквално стотици книги на всяка възможна финансова тема. От финансова история и злодеи на Уолстрийт до анализ на хедж фондове и стратегии за дневна търговия - има книга за всяка тема.

Като за увод във финансовите концепции, „Най-богатият човек във Вавилон“ е добър старт. Това е малка книга, написана в достъпен стил, който улавя мъдростта на вековете по лесен за разбиране начин. Друга отправна точка би била известната поредица „For Dummies”, която представя във смилаем вид всякакви финансови теми - от бюджетиране до взаимни фондове.

Google и други търсачки ви позволяват да се ориентирате по конкретни теми, а много компании за взаимни фондове и фирми за финансови услуги предлагат изобилие от безплатна информация. В техните уебсайтове може да намерите всичко - от общо образование за широк набор от продукти до икономически прогнози и икономически прозрения направени от пазарни експерти. Там можете да следвате коментари от любимите си икономисти, инвестиционни стратези, портфолио мениджъри и други експерти. 

Завършете финансов курс

Хиляди лични и онлайн курсове са на разположение, за да ви помогнат да се образовате относно финансите и инвестирането. Много университети предлагат безплатни или платени онлайн курсове, които можете да вземете по всяко време. Сайтове като Khan Academy помагат на хората да научат всичко - от инвестиране, търговия и управление на пари до лични финанси.

Говорете със специалисти по финансови услуги

След като имате солидно разбиране на различните аспекти на света на финансовите услуги, е време да прекарате известно време и в разговори с експертите. Финансовите професионалисти изкарват прехраната си със своя опит и могат да ви помогнат да научите за всичко - от ипотеки и управление на дългове до планиране на пенсиониране и планиране на имоти.

Някои от тези теми се разглеждат в семинари, други в индивидуални консултации. Можете дори да вземете нещо или две само чрез неформален разговор. Говорете с професионален финансов съветник, говорете с банкер, говорете със счетоводител и говорете с адвокат. След това слушайте и учете, докато споделят знанията си.

Развиваща се индустрия

Сферата на финансовите услуги непрекъснато се развива и променя. През последните десетилетия се наблюдава възход на борсово търгуваните фондове (ETF), появата на криптовалутите и множество други развития. Промяната е нещо нормално, тъй като индустрията се адаптира към динамичните икономически условия.

В тази среда винаги има нещо ново за разглеждане, нещо старо за преразглеждане и нещо интересно точно зад хоризонта. Да бъдеш в крак с индустрията е важна част от живота на финансовите професионалисти и за много от тези експерти е необходимо непрекъснато обучение, за да запазят своята позиция на лидери в своята област. Това означава, че като самоуки експерти, винаги ще имате неизчерпаеми извори, които да добавите към знанията си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама