Русия събира ударни сили срещу родния град на Зеленски

09:12, 04 авг 22 25 2458 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украйна заяви, че Русия е започнала да създава военни ударни сили, насочени към родния град на президента Володимир Зеленски - Кривой рог и предупреди, че Москва може да подготвя нови настъпателни операции в южната част на страната.

В същото време НАТО се доближава до най-значимото си разширяване от десетилетия, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видеообръщението си тази нощ, че световната система за сигурност не работи. Като доказателство за това той посочи руската инвазия в страната му, напрежението между Китай и Тайван, както и между Армения и Азербайджан заради Нагорни Карабах. Според него Русия напълно игнорира международното право и интересите на човечеството.

„Нашият народ обедини свободния свят не само около неговия стремеж за свобода, но и около разбирането колко е крехка нашата свобода. Свободата на всяка нация в Европа и в други части на света. Тази крехкост може да бъде защитена само чрез съвместни действия. За да сработи това в дългосрочен план, трябва да има ефективна глобална архитектура за сигурност, която да гарантира, че никоя държава никога повече няма да може отново да прибегне до терор спрямо друга страна“, изтъкна той.

Обстрелът на руските сили продължава

От Генералния щаб на въоръжените сили съобщиха, че Русия извършва значителна военна дейност в източната, североизточната и южната част на Украйна, пише БНР.

Кметът на Никопол Евгений Евтушенко написа в Тelegram, че градът му е бил обстрелван през нощта.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович пък заяви в интервю, че целият смисъл на руската офанзива на изток е да принуди Украйна да отклони войските си от зоната, която наистина е опасна - Запорожие.

Американският Сенат одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Междувременно американският Сенат одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, след историческото решение на двете страни да се откажат от неутралитета си поради руската инвазия в Украйна.

Вчера протоколите за присъединяване на двете скандинавски държави към алианса бяха ратифицирани и от парламентите на Франция и Италия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама