Васил Велев: Политиката да се икономизира, а не да се политизира икономиката

10:32, 03 авг 22 / Общество 25 1815 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ще поискаме да си изпълняват клетвата, да спазват клетвата – във всички свои действия да се ръководят от интересите на народа. Да правят това, което е най-добре за България, за българския народ, а не това, което е най-добре за новия Голям брат, още по-малко това, което е най-зле за предишния Голям брат. Това заяви в интервю за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев за претенциите на бизнеса към новата власт на служебното правителство, правейки препратка с романа на Джордж Оруел „1984“.

Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката и българските интереси да се отстояват навсякъде, където България участва – в ЕС, в НАТО“, добави той. 

5 задачи, които бизнесът ще постави

Велев посочи 5 конкретни задачи, които бизнесът ще постави. Сред тях са програмата за компенсации за високите цени на електроенергията за небитовите потребители, чието изпълнение според него не е гарантирано, както и сигурността и цената на доставките на природен газ, защото по думите му осигуреността с газ към момента е 28% от потребностите.

При запазване на подаването на газ, но при високи цени, дейността на предприятията ще се ограничи, предупреди Велев.

До съкращения се прибягва в краен случай. Най-напред ще има отпуски, намаляване на възнагражденията. Съкращението е малко преди фалита. Ние не искаме да се стига дотам и има начини това да бъде избегнато“.

„Друга задача е Планът за възстановяване и оперативните програми, защото в последните 2 години имаме срив на инвестициите в страната“, отбеляза Васил Велев.

Той уточни, че четвъртата и петата задача касаят най-пострадалите поради недобро управление браншове – инфраструктурното строителство и транспортния бранш. Относно анонсираните в последните дни на стария кабинет танкери с втечнен газ Васил Велев изтъкна, че според него са мираж. 

Ще има ли протести?

Протестите не са обичайно занятие за работодателите, рядко стигаме до протести, коментира председателят на АИКБ, но не изключи и такъв вариант. Според Велев със синдикатите са силно обединени в сектор енергетика и нямат различия. С подготовката на проектобюджета за следващата година би могло да се направят и някои актуализации на текущия бюджет, смята Васил Велев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:21, 03 авг 22

Подлезурко

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама