Зеленски: Прекалено рано е да се радваме за зърното

09:17, 02 авг 22 25 2446 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди снощи, че е „прекалено рано да се празнува, след като Украйна започна да изнася отново зърнена продукция от пристанище Одеса.

„В момента е прекалено рано да се правят заключения и прогнози. Да изчакаме да видим как ще работи споразумението и дали сигурността ще бъде гарантирана наистина“, заяви той във всекидневното си видеообръщение. Според него възобновяването на работата на украинските пристанища по Черно море е положителен знак.Нямаме никакви илюзии, че Русия ще се въздържа от опити да наруши украинските доставки, каза още Зеленски.

Отплаването на първия кораб от Одеса, с 26 000 тона царевица на борда, беше приветствано от международната общност, съобщи „Франс прес“, цитиран от БНТ. Днес трябва да акостира в Истанбул - за инспекция, след което да продължи пътя си към Ливан. Според Киев, инициативата, медиатора на която са ООН и Турция, е от огромно значение както за Украйна, така и за целия свят.

„Пристанището работи отново, износът беше подновен, може да се каже, че това е първи позитивен сигнал, че ще успеем да спрем световната хранителна криза“, добави Зеленски. Гарантирането на сигурността на доставките „е отговорност на нашите партньори, преди всичко на ООН и Турция, подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама