Косово отложи забраната за автомобили със сръбска регистрация

08:18, 01 авг 22 / Свят 25 2964 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Напрежение между Косово и Сърбия. Косово отложи с месец прилагането на нови правила за регистрационни табели на автомобили и карти за самоличност, издадени в Сърбия.

От полунощ трябваше да влезе в сила забрана за влизане в Косово със сръбски автомобилни табели и лични документи. Това предизвика напрежение сред етническите сърби, които в израз на недоволство блокираха пътни артерии и контролно-пропускателни пунктове по границата със Сърбия.

Вой на сирени и стрелба: Сблъсъци на границата между Сърбия и Косово

До деескалацията на напрежението се стигна след призиви от страна на Европа и САЩ.

В крайна сметка правителството в Прищина реши да отложи до 1 септември пререгистрацията на личните автомобили и замяната на лични документи, издадени от сръбските власти.

Според косовския премиер Албин Курти става дума за реципрочна мярка, тъй като властите в Белград изискват същото от косовските граждани, които влизат на сръбска територия, пише БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама