Вой на сирени и стрелба: Сблъсъци на границата между Сърбия и Косово

21:40, 31 юли 22 / Свят 25 3707 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Напрежението между Сърбия и Косово рязко се повиши и тази вечер се стигна до сблъсъци на границата. Медиите в двете държави съобщават за сирени и стрелба, пише „Сега“

Сръбският вестник „Данас” съобщава, че сирени звучат в центъра на населената със сърби Северна Митровица в Косово и Методия. Гражданите се призовават да не излизат от домовете си и да стоят по-далеч от прозорците. Сръбската армия е в повишена бойна готовност, затвори някои от пътищата в страната и изпрати специални части на границата.

В отговор специалните части на Косово затвориха границата със Сърбия. Местните жители започнаха да сторят барикади по магистралата Прищина-Лепосавич и около град Звечан в Косово.

В специално обръщение президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната”. Той твърди, че косовските власти ще забранят влизането на граждани със сръбски документи и ще искат те да пререгистрират автомобилите си, за да имат косовски номера. „Мисля, че никога не сме били в по-сложна и тежка ситуация. Защо казвам това? Режимът в Прищина се опитва да се представи за жертва, използвайки настроенията в света”, каза Вучич.

Той добави, че „моли за мир“ албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак „Сърбия ще победи“.

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

„Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир“, подчерта Вучич, цитиран от БТА. Той добави, че в противен случай „ние няма да се предадем и Сърбия ще победи“. „Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа“, посочи Вучич.

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с „RKS“ (Република Косово), или само „KS“ (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът „Болкън инсайт“.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и обяви издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове за незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

Предозиране

Един от членовете на управляващата партия в Сърбия  - Владимир Буканович, пък директно заговори за денацификация на Косово. В Twitter той написа: „Сърбите, като най-голямата жертва на нацизма, за разлика от своите съседи, които приветстваха нацистите като освободители, имат капацитета да помогнат на всеки, който иска да се денацифицира…”

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама