Зеленски нареди задължителна евакуация на Донецка област

09:42, 31 юли 22 25 2845 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за евакуация на района на източен Донецк, където се водят ожесточени сблъсъци между силите на неговата страна и руската армия, предаде АФП.

Губернаторът на източната област Донецк, където Москва съсредоточава основната тежест на своята офанзива, каза, че шестима цивилни са били убити и 15 ранени при удари в петък.

„Вече има правителствено решение за задължителна евакуация от Донецка област“, каза той в ежедневното си обръщение. „Моля, следвайте евакуацията. В тази фаза на войната терорът е основно оръжие на Русия“. Зеленски предупреди, че хиляди хора, включително деца, все още са в районите на бойните действия в Донецка област, предаде БГНЕС.

„Решението за напускане трябва да бъде взето в един момент. Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора ще убие руската армия“, каза той.

Логистиката и операциите по поддръжката се управляват от властите „от А до Я“, добави той. „Ние ще ви помогнем. Ние не сме Русия. Ще направим всичко възможно да спасим максимален брой човешки животи и максимално да ограничим руския терор.“

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук по-рано обяви задължителна евакуация за цялото население на Донецка област, един от двата административни района в басейна на Донбас, който остава частично под контрола на Киев. Тя мотивира това решение в декларации по телевизията с разрушаването на газовите мрежи и липсата на парно през следващата зима в региона. 

Русия обвини Украйна, че е нападнала щаба на Черноморския флот

Черноморският флот на Русия съобщи днес, че взривно устройство с малка мощност, поставено на самоделен безпилотен самолет, е избухнало в щаба му в Севастопол. Украйна отрича да има общо с взрива.

На пострадалите от парчета счупени стъкла е оказана помощ, предаде bTV.

Той каза, че заради нападението са отменени празничните прояви в Севастопол по случай Деня на военноморския флот на Русия и няма да бъдат пренасрочвани за друг ден.

Украйна отрече да е атакувала щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, определяйки обвиненията на Русия като „открита провокация“, предаде Франс прес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама