Саудитска Арабия строи огледален град на бъдещето

18:30, 31 юли 22 / Любопитно 25 5330 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството на Саудитска Арабия представи визуализации на 500-метров линеен град, наречен „Линията“(The Line), който ще бъде построен в близост до Червено море като част от проекта Neom.

Мегаструктурата с огледални фасади, която ще се простира на 170 километра в северозападната част на Саудитска Арабия, ще бъде висока 500 метра, но широка само 200 метра, пише изданието за архитектура dezeen.com. 

„Линията“ е замислен като алтернатива на традиционните градове. „При стартирането на „Линията“ миналата година се ангажирахме с цивилизационна революция, която поставя хората на първо място, основана на радикална промяна в градското планиране“, заяви престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. „Представените сега проекти за вертикално разположените общности на града ще бъдат предизвикателство за традиционните плоски, хоризонтални градове и ще създадат модел за опазване на природата и подобрена жизнена среда за хората“, продължи той.

„Линията ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в днешния градски живот, и ще хвърли светлина върху алтернативни начини на живот“. Проектът представлява две структури, наподобяващи стени, които ще затварят откритата площ между тях.

С височина от 500 метра двойната „Огледална линия“ ще се превърне в 12-ата по височина сграда в света, както и в най-дългата.

Структурата, която е проектирана да приюти девет милиона жители, когато бъде завършена, ще включва жилищни, търговски и развлекателни зони, както и училища и паркове. Различните сектори ще бъдат подредени по начин, описан от създателите на града като урбанизъм с нулева гравитация.

Визуализациите показват паркове, разположени между двата линейни блока, които ще бъдат свързани с множество мостове и увенчани с още зелени площи.

Градът на бъдещето ще бъде изцяло облицован с огледални фасади, за да се придаде на съоръжението уникален вид, пише dir.bg.

„Линията“ ще има външна огледална фасада, която ще му придаде уникален характер и ще позволи да се слее с природата, докато вътрешността ще бъде изградена така, че да създава необикновени преживявания и магически моменти“, заяви правителството на Саудитска Арабия.

Жилищата, магазините и местата за отдих ще бъдат разположени вертикално. Авторите на проекта искат да изградят стадион в града на 300 метра надморска височина и да построят яхтено пристанище на брега. Те възнамеряват също така да включат вертикални ферми, които да осигуряват храна за жителите.

Транспортна система (влак), минаваща по цялата дължина на мегаструктурата, ще бъде проектирана така, че да свързва двата края на града в рамките на 20 минути.

Според правителството на Саудитска Арабия структурата ще се захранва изцяло с възобновяема енергия и е проектирана като устойчива алтернатива на традиционните градове.

„Не можем да пренебрегваме кризите, свързани с пригодността за живот и околната среда, пред които са изправени градовете по света, и Neom е в челните редици на предлагането на нови и изобретателни решения за справяне с тези проблеми", заяви Бин Салман и допълни, че Neom разполага с екип от най-ярките умове в областта на архитектурата, инженерната мисъл и строителството, за да превърне идеята за изграждане на сгради нагоре в реалност.“

Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви мегапроекта през есента на 2017 г.. Той има за цел да диверсифицира зависимата от петрола икономика на кралството. Проектът предвижда изграждането на три независими един от друг обекта в северозападната част на страната на площ от над 26 000 кв. км. Когато престолонаследникът възложи разработването на тези земи, той поиска нещо толкова амбициозно като египетските пирамиди, припомня „Уолстрийт Джърнъл.

Разходите за изграждането на Neom се оценяват на 500 милиарда долара. Мохамед бин Салман заяви, че за първата фаза на проекта са необходими 300 милиарда долара. Около половината от сумата ще бъде покрита от държавния инвестиционен фонд на кралството, а за останалата част саудитските власти искат да привлекат частни инвеститори.

Първичното публично предлагане на Neom на фондовата борса на Кралството е планирано за 2024 г. Очаква се инвестициите в него да достигнат поне един трилион риала (около 250 млрд. долара), а престолонаследникът очаква до 2030 г. да бъдат привлечени още пет трилиона. Проектирането на „Линията“ трябва да бъде завършено през същата година. Срокът за изграждането му може да бъде 50 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама