НАСА ще изследва скалите на Марс

19:10, 29 юли 22 / Любопитно 25 2355 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

НАСА планира да върне на Земята проби от скалите на Марс. Това обаче ще отнеме години.

Американската агенция за космически изследвания обяви, че планира да изпрати космически кораб до Червената планета през лятото на 2028-а година. Той ще пътува до Марс и ще върне пробите чак през 2033-а година, пише Нова телевизия. 

НАСА отваря проба от Луната, взета преди 50 години

НАСА изпраща два нови хеликоптера на Марс

След успешното тестване на малкия хеликоптер „Ingenuity“, който придружаваше марсохода на НАСА до Марс, американската космическа агенция НАСА иска да изпрати още два мини хеликоптера на Червената планета. 

Двата хеликоптера биха могли потенциално да помогнат за събирането на проби за Земята, съобщиха на пресконференция НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която също участва в проекта, предава ДПА.

НАСА показа най-далечната снимка от Вселената

„Ingenuity“ кацна на Марс през февруари 2021 г. с марсохода „Perseverance“. Скоро след това хеликоптерът, който се захранва от литиево-йонни батерии и тежи около 1,8 килограма, стана първият апарат, извършил полет на друга планета. Досега вече има 29 полета.

Мисията на хеликоптера, която първоначално беше планирана да продължи само 30 дни и трябваше да се справя с екстремните условия на Марс, отдавна беше удължена за неопределено време.

След като първият опит за сондиране се провали миналата година, тъй като скалата не беше достатъчно здрава, за да се побере в епруветката за проби, „Perseverance“ успешно взе и опакова 10 проби и в момента взема още 11, според НАСА. Общо има място за 30 проби, всяка от които тежи около 150 грама, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама