Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

11:43, 29 юли 22 / Политика 25 2401 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Часове преди да удари последният звънец на 47-то НС, депутаите забраниха продажбата на райски газ от деца.

Внесеният преди два дни законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето от Десислава Атанасова бе приет на първо и второ четене със 162 гласа „за, 0 „против и 0 „въздържал се. Законът ще влезе в сила от обнародването му в „Държавен вестник“.

Здравната комисия одобри забрана за продажба на райски газ на деца

Според текстовете се забранява още и продажбата на диазотен оксид (райски газ) на лица под 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и на закритите обществени места, в това число и дискотеки и клубове. Забраните важат и за продажбите онлайн.

Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

По предложение на ГЕРБ-СДС бе прието и изключение - забраната няма да важи за продажбата на райски газ за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Депутатите въведоха и глоби за лицата, които нарушават забраната за продажба. Глобата за физически лица варира между 800 и 1500 лв., а за повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобата е по висока - от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 12 000 лв. за второ нарушение, пише БТА.

Денонощни проверки и глоби за продажба на райски газ

Припомняме, че до извънредната законодателна инициатива дойде след настояване на омбудсмана Диана Ковачева за спешни мерки, поради зачестилите инциденти с деца, след употребата на райски газ. Преди дни министърът на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова разпореди на Комисията за защита на потребителите масирани и денонощни проверки по заведения, барове и в социалните мрежи за продажба на райски газ и също обеща законова забрана за продажбата му на деца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама