Правителството не одобри проекта за новите F-16

18:24, 28 юли 22 / Политика 25 3102 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Правителството в оставка не одобри проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16, както се очакваше. Военният министър в оставка Драгомир Заков обясни, че Военновъздушните сили са анализирали получената от САЩ оферта и преди ден са идентифицирали 32 линии, по които има въпроси. Затова ще се наложат нови разговори с американската страна за изясняването им. 

Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

Проектът няма как да бъде одобрен в рамките на този кабинет и придвижването му остава за служебния кабинет. Следващ парламент евентуално ще трябва да го ратифицира. България трябва да отговори на американското предложение до 1 ноември и при липсата на действащ парламент този срок може и да не бъде изпълнен.

Драгомир Заков отбеляза, че предложените условия са „безпрецедентни“, но САЩ не могат да гарантират, че те ще важат и след 1 ноември 2022 година. 

Цената е 1.32 млрд. долара и е съпоставима с тази на първия пакет, но включва повече въоръжение. Предвидени са и компенсации заради забавянето на доставката на вече поръчаните и авансово платени 8 машини. Очакваше се първите изтребители да пристигнат през 2023 година, но заради пандемията този срок се разтегна до началото на 2025 година.

Новият командир на ВВС призова купуването на нови изтребители да се обмисли добре

Американската страна ще покрие договора за ракетите, които се поставят на крилата. Като той се изчислява на около 25 млн. долара. Ще бъде осигурено и обучението на пилотите за използване на високоточните оръжия. Освен това САЩ са се съгласили ако се забави доставката на първите осем самолета още повече, България да поиска отлагане на вноската по втория договор, планирана за 2025-а година. Сумата по първия договор – около 2.2 млрд. лева, бе платена авансово, тъй като България нямаше изискваната от САЩ кредитна история. Сега офертата предвижда новият транш да бъде платен за 8 години. Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

„Украинските войници са по-добре оборудвани от нашата армия“

Забавянето на модернизацията създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция“, предупреди Заков, цитиран от „Мediapool“.

БСП напусна заседанието

Междувременно малко преди изявлението на военния министър Драгомир Заков, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, както и другите двама министри на БСП Георги Гьоков и Христо Проданов напуснаха заседанието на Министерския съвет и заявиха, че няма да участват повече в него. Решението им е било продиктувано от нежеланието им да участват в в дискусия за закупуване на нови 8 броя самолети F-16.

„Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи“, заяви Нинова и определи обсъждане на тази тема в момента като „абсолютно недопустимо“.

Лидерът на левицата добави, че народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и „най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама