Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

19:17, 05 апр 22 / Свят 25 1986 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американското правителство обяви, че е одобрило продажбата на още осем изтребителя F-16 на България, „за да подсили сигурността“ на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна.

В комюнике Държавният департамент на САЩ заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде тези изтребители и свързаните с тях муниции и оборудване на България за сумата от 1,67 милиарда долара, пише „Мediapool“, като се позовава на „Франс прес“.

България може да предостави на Украйна само боеприпаси

Това включва четири самолета F-16 C Block 70, четири самолета F-16 D Block 70, 11 двигателя и друго прилежащо оборудване. Пентагонът съобщи, че основният доставчик ще е компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).

Според американската дипломация продажбата на F-16 „ще подобри способността на България да посреща настоящи и бъдещи заплахи, давайки възможност на българските военновъздушни сили да изпращат съвременни изтребители в района на Черно море“, с което граничи и Украйна. Укрепването на „източния фланг“ на НАТО е част от стратегията на Вашингтон за реагиране на руската инвазия в Украйна. Тази продажба може да възобнови спекулациите за предоставяне на Украйна на бойни самолети съветско производство, с каквито България разполага, отбелязва АФП.

„Украинските войници са по-добре оборудвани от нашата армия“

Пентагонът обаче изглежда отхвърли такъв вариант. В отговор на въпрос в този смисъл говорителят на американското отбранително министерство Джон Кърби прикани да не се правят подобни „заключения“. По думите му „това би било погрешна интерпретация“.

IAI достави на САЩ първите крила и вертикални стабилизатори за F-16

Припомняме, че Киев иска от западните си партньори изтребители МиГ-29, които военните му знаят как да пилотират и с каквито разполагат неколцина източноевропейски страни. Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ се противопоставиха, опасявайки се, че Русия може да възприеме това като твърде сериозна пряка намеса на НАТО в конфликта.

Петков: Процедурата ще е по-прозрачна от предишната

По-късно през деня премиерът Кирил Петков заяви, че до момента страната ни не е получавала оферта, а каква сума сме готови да платим за изтребителите тепърва ще се обсъжда. Той обаче беше категоричен, че тази процедура ще е по-прозрачна от предишната.

Не трябва да говорим преди да видим. Oще нямаме оферта, не знаем въобще какво се предлага, какви са условията. Каквото и да прави българското правителство, ще направи много добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности и ползи, допълнителни ефекти преди да вземе такова решение. Последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин“, заяви той, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама